Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

L'Associació Trenca inicia un projecte de detecció de tortugues mediterrànies amb l'ajuda de gossos als espais naturals de Catalunya

Dijous 12 Març 2020 - 13:08

Els gossos ensinistrats per a la biodetecció han de permetre optimitzar i fer més eficaços els treballs de seguiment de fauna i flora sobre el terreny.
 
Censar en el medi natural tortugues mediterrànies, una espècie amenaçada que en la Península Ibèrica només viu en llibertat en uns pocs racons de Catalunya, és una tasca àrdua. N’hi ha poques, en grans extensions de terreny abrupte, i s'amaguen en els llocs més inversemblants. L'Associació Trenca compta amb uns grans aliats per a la cerca de tortugues: l'ECCO-Trenca (Equip Caní per a la Conservació), gossos ensinistrats per a la biodetecció que permetran optimitzar i fer més eficaços els treballs de seguiment de fauna i flora
sobre el terreny.


Les altes temperatures de les últimes setmanes —el nou escenari que ens porta el canvi climàtic— han tret a les tortugues mediterrànies (Testudo hermanni) prematurament de la seva letargia hivernal. Des de Trenca, amb l'ajuda del ECCO (Equip Caní per a la Conservació),
també s'han posat en marxa i han començat el seguiment de l'espècie a la vall major de Bovera, a Lleida.

A més, han tancat un acord amb el Parc Natural del Montsant per a secundar amb l'equip caní un cens de l'espècie allà, en un dels últims refugis de la tortuga mediterrània a la Península Ibèrica. El treball es desenvoluparà a la primavera, en col·laboració amb el CRARC (Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya), amb voluntat d'estendre-ho a la resta de les zones de distribució de l'espècie a Catalunya.

La cerca de tortugues mediterrànies és la primera missió en la qual s'ha embarcat l'ECCO-Trenca, un projecte que neix amb suport de la Fundació Biodiversitat i és executat a través de la Fundació Trenca. Jara és la veterana de l'equip, una gossa adoptada des de petita que ja ha demostrat la seva vàlua i la seva enorme eficàcia en la detecció de tortugues a Bovera.

Els gossos i el seu pràcticament infal·lible olfacte —són capaços de distingir una molècula olorosa entre un milió, enfront dels 30.000 matisos d'olor que podria identificar l'humà més experimentat— són un potencial aliat que ha passat molt desapercebut en l'àmbit de
la conservació, sobretot en el rastreig de fauna i flora sobre el terreny. Els gossos poden ser ensinistrats per a detectar qualsevol cosa, des d'excrements de balenes al mar o rastres d'ós a la muntanya, fins a plagues de cultius o espècies invasores.

L'objectiu és aprofitar aquesta extraordinària qualitat i convertir gossos procedents de refugis i centres de rescat en herois de la biodiversitat, ensinistrant-los perquè puguin donar suport a iniciatives i projectes de conservació i recerca de la natura dins i fora d'Espanya en els quals l'obtenció de mostres biològiques —rastres, excrements, pèls, cadàvers...— sigui imprescindible.

Enguany també començaran a treballar en el rastreig del turó, un dels carnívors més amenaçats de Catalunya, per a contribuir als esforços de recuperació d'aquesta espècie a Catalunya (Trenca forma part del Grup de Treball del Turó a Catalunya).

A més, l'ECCO-Trenca pot donar suport a les unitats canines ja existents en altres entitats o a les dels diferents cossos d'Agents forestals i mediambientals, especialitzades en tasques com la detecció d'esquers enverinats. Com a part del projecte secundat per la Fundació Biodiversitat, des de Trenca es coordinaran amb l'acabada de crear UCRA (“Unitat Canina per al Rastreig i Rescat d'Ocells Accidentats en Línies elèctriques”) de l'associació extremenya AMUS. 
Més sobre...: trenca , tortugues , deteccio , seguiment , custòdia
Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies