Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

El GEPEC-EdC recomana als ajuntaments no enretirar la Cymodocea de les platges

Dijous 30 Gener 2020 - 15:44

Aquesta planta és la millor fixadora de sorra de les platges que existeix.
Text i imatges > Web del GEPEC - EdC

El pas del temporal Glòria per les platges del territori ha fet que en moltes d’elles hi hagi aparegut la planta Cymodocea nodosa, localment anomenada “corretjola” i que hom coneix amb el nom d’algueró. Malgrat que molts ajuntaments s’afanyaran a retirar-la, el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya recomanen precisament fer el contrari. Això es deu al fet que aquesta planta, que té al Tarragonès la praderia més gran de Catalunya, és la millor fixadora de sorra de les platges que existeix.

Aquesta recomanació es basa en els resultats extrets amb la creació d’un camp de dunes experimental a la platja urbana de la Paella de Torredembarra. Les proves van iniciar-se el 2012 amb un camp de dunes fixat seguint les tècniques habituals usades per l'Estat i la Generalitat arreu, van seguir el 2015 amb un altre fixat amb aquesta planta sense sembrar cap espècie, i han continuat amb un tercer camp el 2018 simplement tancant l'espai de platja sense fer-hi res. Tot i que en tot tres camps s'han recuperat les dunes (localment anomenades "muntanyans"), els resultats que s'han assolit al camp del 2015 pel que fa a la cobertura vegetal són exageradament més elevats que als altres dos camps, la qual cosa assegura una major resiliència de les dunes.

La demostrada efectivitat de la Cymodocea a l’hora d’estructurar la sorra i ajudar també a la supervivència de les platges ha fet que la Junta d’Andalusia i gestors de costes d'arreu de l'Estat s'hagin interessat per aquesta tècnica, i alguns fins i tot ja l'han començat a plantejar a les seves costes. D'aquesta manera, consideren cabdal no enretirar aquests estolons filamentosos arribats de la mar perquè conserven l’arena, esmorteeixen els embats de la mar, aporten un element estètic de primer ordre i són un element molt important per a la biodiversitat d'aquests ecosistemes.

Cal recordar també que les platges tenen pendents molt diferents segons sigui hivern o estiu (els de l’hivern són més inclinats), i que la sorra colgarà la major part d'aquestes restes, especialment les més properes a la mar. Consideren que enretirar-les és una despesa econòmica i d'energia exagerada per a despullar les platges de protecció de futurs temporals abans de la temporada de bany. I l'enretirada de plàstics manual esdevé molt més econòmica i ecològica que transportar aquestes restes a un dipòsit legal, pagar un cànon per al seu tractament, invertir el temps dels operaris, pagar el transport, etc.

     
               Cymodocea a la platja de Torredembarra. Imatge: Ramon Ferré


 
Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies