Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Valoracions de la XCN sobre la COP25

Dimarts 17 Desembre 2019 - 13:00

   
A la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) creiem que la COP25 celebrada a Madrid no ha assumit els compromisos i els objectius que perseguia. Els 3 pilars i avenços fonamentals realitzats són:
 
- La creació de l’Aliança per l’Ambició Climàtica, composta per un conjunt de 73 països que s’han compromès a aconseguir la neutralitat climàtica l’any 2050 i que ja han presentat, actualitzat i reforçat els plans d’acció climàtica que emprendran a partir de l’any 2020.

- La presentació del Pacte Verd Europeu per part de la Comissió Europea, el qual va presentar promeses rellevants i ambicioses, com la reducció del 50% de les emissions de CO2 pel 2030, l’actualització de peces legislatives claus per la regulació del sòl, l’eficiència energètica, la transició energètica i ús d’energies renovables, sistemes impositius a empreses i indústries contaminants i la creació d’una Llei del Clima europea.

- El reforç i l’actualització del Pla d’Acció de Gènere, ja aprovat a la COP23, document que reconeix els efectes diferenciats del canvi climàtic sobre les dones i que proposa instruments per aconseguir que siguin les dones les que liderin les actuacions a favor del clima i estiguin presents en les negociacions i en els processos de presa de decisions per tal que aquestes siguin més eficaces i mantinguin una perspectiva de gènere.

Els objectius principals de la COP25 queden sense compliment, amb processos de negociació oberts sobre temàtiques que s’havien de tancar durant aquesta cimera:
- Les normatives, regulacions i mecanismes de funcionament dels mercats de carboni encara s’han de definir.

- No s’ha arribat a cap acord per establir els mecanismes i les fonts de finançament per a les pèrdues, danys i per a inversions destinades a recursos de mitigació dels efectes del canvi climàtic per als països en desenvolupament i els més vulnerables a l’escalfament global (especialment, els estats insulars del Pacífic i el Carib).

Així mateix, la comunitat científica, les entitats, les ONGs ambientals i les persones activistes han aprofitat la cimera per aportar coneixement, informació, mobilitzacions i denúnciesa la falta d’ambició de les propostes realitzades pels governs i el sector privat. Els Naturalistes de Girona ha fet un resum de la COP25 titulat ‘Un fracàs més una oportunitat menys’, on conclouen que s’ha avançat molt poc i en una línia equivocada. L’associació critica que les mesures que es volen prendre són poc ambiciones, insuficients i errònies i la contracimera organitzada per les entitats socials “ha estat tot un èxit”.

Per SEO Birdlife, que també ha valorat públicament la cimera, la COP “no ha aconseguit estar a l’altura de l’emergència climàtica”. Asunción Ruiz, directora executiva de SEO, ha assegurat que el seu paper ha sigut fonamental per introduir i subratllar a l’article 15 de l’acord de París la contribució essencial de la naturalesa per abordar el canvi climàtic i els seus impactes i abordar la pèrdua de biodiversitat i el canvi climàtic de manera integrada.

Existeix una divisió i una desconnexió preocupant entre els líders polítics i empresarials que dominen les negociacions dutes a terme en la cimera i la comunitat científica i la xarxa formada per les entitats ambientals i les ONGs que exigeixen decisions més ambicioses i valentes.

Estem davant d’una crisi climàtica, però sobretot ecològica, amb una pèrdua de biodiversitat planetària sense precedents. Tal i com destaca la Plataforma Intergovernamental de Ciència i Política sobre Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES) de la UNESCO “la salut dels ecosistemes, dels que depenem els humans i totes les altres espècies, estan deteriorant-se més ràpidament que mai. Estem deteriorant els principals fonaments de les nostres economies, societats, seguretat alimentària, salut i qualitat de vida a tot el món”.

Des de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) es considera que els acords actuals de la COP25 són insuficients i haurien d’anar més enllà si es vol reduir el risc que suposa el canvi global. Per això, s’exigeix als responsables polítics iniciar urgentment una transició cap a un model econòmic que prioritzi el benestar de les persones i els ecosistemes i superi plantejaments obsolets de creixement il·limitat en un planeta limitat en recursos i energia.

Consultar comunicat en PDF
Més sobre...: cop25 , valoracions
Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies