Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Finalitzat el projecte de custòdia i basses temporànies a Can Torres (l'Albera)

Dimarts 9 Febrer 2016 - 17:14

El projecte “Seguiment, gestió i recuperació de basses temporànies a la finca vitivinícola de Can Torres a la serra de l’Albera” desenvolupat per la IAEDEN i la Universitat de Vic, i finançat en el marc de la convocatòria Pondscapes 2014 del Fons Andrena, ha finalitzat aquest octubre amb un resultat molt satisfactori.
El projecte, desenvolupat amb la coordinació de la IAEDEN i la col·laboració de Can Torres, la Universitat de Vic i Geoservei, ha culminat amb la recuperació d’una tercera bassa temporal al sistema de basses de la Gutina, anomenada Prat dels Rosers. En concret, es va realizar una avaluació hidrològica i un seguiment detallat del moviment i desguàs de les aigües acumulades per a definir les actuacions a realizar per a la recuperació d’una tercera bassa temporal que ja havia existit. Amb tot això, es va confirmar la hipòtesi de l’existència d’un drenatge subterrani.

Les actuacions de remodelació geomorfològica tenien l’objectiu d’acabar essent el màxim d’eficient amb el restabliment ecològic de la zona amb els mínims riscos d’alteració de les condicions naturals preexistents. En concret, les actuacions van consistir en una desbrossada de la zona, un segellament amb argiles del drenatge subterrani amb l’obertura d’una rasa al llarg del Prat dels Rosers, el seu emplenament amb argiles impermeables i la creació d’una mota al llarg del camí amb la terra sobrant. També es va condicionar la reobertura d’una entrada d’aigües que es dóna per circulació natural de l’aigua sobrant procedent dels altres estanys.
 
La gestió i potenciació d’aquests hàbitats dins d’una explotació agrària és un repte que pot servir de referència per a altres finques de la comarca i del país.

La recuperació de la bassa del Prat de Rosers ha anat acompanyada d’una monitorització de l’evolució de les característiques fisicoquímiques, seguiment botànic i faunístic, que han atorgat al projecte una dimensió integral i un rigor científic important. 

Tots aquests estudis han permès identificar singularitats interessants de la bassa del Prat de Rosers, que destaca per la presència d’espècies singulars, i que permet presentar el sistema lenític de la Gutina com un exemple paradigmàtic dins del conjunt de les basses de l’Albera.
Més, sobre...: iaeden , can torres , UVic , fons andrena
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies