Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

En defensa del patrimoni natural de Catalunya

Dijous 15 Gener 2015 - 15:07

 
Ja han passat mesos des de la presentació pública de la Declaració a favor del patrimoni natural de Catalunya (de 29 de març de 2014), un document que recollia un suport social mai abans vist en aquesta temàtica, ja que el signaven un centenar d'organitzacions dels àmbits acadèmics, professionals i del tercer sector. L'impuls d'aquesta crida i d'aquest consens provenia, i prové, de la constatació del deteriorament continuat del patrimoni natural al nostre país i de la insatisfacció generada per part de l'administració responsable.

Des d’aleshores s’han realitzat diverses accions de divulgació de la Declaració, que ha estat presentada personalment al mateix president de la Generalitat, a més de ser objecte d'una compareixença al Parlament de Catalunya i, per suposat, haver estat enviada al diversos responsables sectorials del Govern. Tanmateix, molts tenim la percepció general que l'administració no ha fet res durant aquests mesos. Realment no hem vist que s'hagi fet cap passa per començar a tractar alguna de les preocupacions recollides a la Declaració.

No és d'estranyar, doncs, que, al final, el tema hagi ressorgit. S'ha redactat un recordatori i s'han tornat a recollir adhesions. I no hauria d'estranyar als responsables polítics de la conservació del medi natural del país que en aquest recordatori es doni una passa endavant i es demani la destitució d'algú. És el fruit de la indignació lògica dels ciutadans que veuen totalment desateses les seves raons i comproven el desinterès oficial per escoltar-les per molt fonamentades que estiguin.

S'ha de dir que, en el marc d'aquest procés de protesta i de proposta, les organitzacions signatàries de la Declaració han anat reforçant la seva coordinació i capacitat d'entesa. Això ha donat lloc a un diàleg fructífer i a iniciatives paral·leles ben interessants. Un exemple concret és l'elaboració participativa d'un mapa d'impactes al patrimoni natural, que està en marxa, i al qual us animem a aportar-hi els vostres coneixements (*). Però el que volem dir amb això és que, al marge dels elements negatius del balanç, a banda de la incredulitat pel desinterès demostrat pels responsables polítics, aquest procés està ajudant a una major cohesió entre tots aquells sectors que, des de la societat civil, l'acadèmia i els àmbits professionals, sí que ens sentim responsables del llegat que suposa per a un país el seu patrimoni natural. Nosaltres, sempre positius, ho volem destacar com a una inversió de vertebració social important per al futur.
 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies