Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Visita internacional d’experiències de custòdia agrària a Catalunya

Dimecres 7 Maig 2014 - 15:42

Durant quatre dies un grup de persones representants d'entitats europees han visitat experiències de custòdia agrària en el marc del projecte Grundtvig -  Accés a la terra.

Catalunya és una regió pionera en arribar a acords de custòdia del territori amb propietaris i pagesos per a garantir una activitat agrària respectuosa amb el medi i el paisatge, tot assegurant la viabilitat econòmica.

Per això, un grup d’onze persones representants d’entitats sòcies del projecte Grundtvig Land Access han visitat durant 4 dies experiències de custodia agrària acompanyades per representants d'entitats membres i l'equip tècnic de la xct.

En concret, representants de Terre de Liens (França), Soil Association (Regne Unit), Terre en Vue (Bèlgica), Regionalwert-AG (Alemanya) i l’Associazione Italiana per l'Agricoltura Biologica (Itàlia) han compartit experiències amb membres del CERM, de l’Escola de Pastors, de Paisatges Vius, de l’IAEDEN, de Fundació Emys i de l’Espigall, i també amb els propietaris i pagesos dels terrenys amb acords de custòdia. Durant la visita s'han visitat les millors pràctiques catalanes per accedir a la terra i la biodiversitat agrícola, conèixer l'enfocament català per donar suport als pagesos i propietaris i aprendre sobre el context català i les possibilitats que ofereix la custòdia del territori.

Els participants varen destacar la custòdia del territori com a estratègia que no implica compra ni lloguer de terra, així com el fet d'incloure la conservació en l'activitat agrària.

Aquest projecte Grundtvig Land Access, iniciat el 2012 i que està a punt de finalitzar, vol generar un intercanvi de coneixements, experiències i eines entre els socis sobre l’accés a la terra per fomentar una agricultura local sostenible. El Grundtvig és un programa d’educació permanent per adults de la Unió Europea, que té per objectiu la millora de la qualitat i la dimensió europea de l’educació d’adults. L'accés a la terra és una problemàtica creixent a Europa davant l'abandonament de l'activitat agrària i la desaparició del sòl agrari. En aquest sentit la custòdia del territori és una eina amb una aproximació diferent ja que no implica remuneració econòmica directa però que garanteix l’accés a la terra de la mateixa manera si així ho acorden les parts.

Podeu veure un recull d'imatges de la visita al Facebook del viulaterra.

 
Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies