Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Crònica del Taller d'Oportunitats per a la custòdia del territori en la PAC i els PDR

Dijous 9 Gener 2014 - 18:16

El taller va tenir lloc el passat 13 de desembre a Madrid. 

El passat 13 de desembre, més de 30 persones i 20 organitzacions van participar en aquest esdeveniment co-organitzat per la Plataforma de Custodia del Territorio de la Fundación Biodiversidad i el Foro de Redes y Entidades de Custodia del Territorio

El taller, celebrat al Real Jardín Botánico de Madrid , va començar amb la presentació del mateix per part de Víctor Gutiérrez , Coordinador de Projectes i LIFE + de Fundación Biodiversidad , i Óscar Rivas , President del Foro de Redes y Entidades de Custodia del Territorio ( FRECT ) . En aquesta benvinguda als assistents es va destacar que aquest esdeveniment naixia com a resultat del diàleg i la col·laboració entre aquestes dues entitats d'àmbit estatal que treballen per l'impuls de la custòdia del territori a l'Estat espanyol .

A continuació , Fuensanta Martín de SEO / BirdLife va presentar als assistents la ponència Reforma de la PAC 2014-2020, custodia del territorio y conservación: la visión de las entidades conservacionistas. Aquesta intervenció va servir per introduir la complexitat de la PAC i els principals elements en clau de conservació de la naturalesa que incorpora la reforma per al període 2014-2020. A més , la ponència va mostrar les diferents vies de participació i implicació per a les entitats de custòdia que ofereix la formulació dels futurs PDR en les diferents comunitats autònomes .

El primer bloc del taller va finalitzar amb la presentació Reforma de la PAC 2014-2020, custodia del territorio y conservación: la visión de la administración que va anar a càrrec de Maria Pajarón de la Dirección General de Desarrollo Rural y Política Forestal del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente. En aquesta ponència es va aprofundir en els diferents objectius i prioritats de la darrera reforma de la Política Agrícola Comuna i Desenvolupament Rural, prestant especial atenció a aquelles mesures que poden suposar oportunitats d'implicació per a les entitats de custòdia del territori, com és el cas de els serveis d'assessorament, gestió i substitució.

Després d'una pausa -cafè , va començar la segona part del taller que va servir per mostrar als assistents diferents propostes d'actuació concretes i instruments de participació per incorporar la custòdia del territori en els PDR regionals i nacionals . Jordi Pietx i Laura García de la Xarxa de Custòdia del Territori ( XCT ) i Fundació Global Nature / FRECT van presentar la ponència 
Estrategias y métodos de incidencia político-institucional para la custodia del territorio y la PAC-PDR. A través d'aquesta xerrada es van presentar els conceptes clau de la PAC i els PDR relacionats amb la custòdia del territori , així com les oportunitats per a la custòdia que hi ha tant en el reglament de pagaments directes ( pilar 1) , com en el de desenvolupament rural ( FEADER ) . Igualment , es va incidir en diferents iniciatives europees que poden ser rellevants per a les entitats de custòdia com són el Marc Estratègic Comú ( MAC ) , el Marc d'Acció Prioritari per al Finançament de la Xarxa Natura 2000 ( MAP ) i les Associacions Europees d'Innovació ( AEI ) . La intervenció va finalitzar amb l'aproximació a dos enfocaments territorials concrets : el cas de Catalunya i la incorporació de la custòdia del territori en el debat polític - social de la nova PAC , i els grups d'acció local i la Red Rural de Extremadura. Cal destacar que en aquesta ponència es van assenyalar nombrosos documents i referències bibliogràfiques rellevants en la matèria que es poden consultar a la presentació de diapositives accessible a l'enllaç proporcionat més amunt .

Posteriorment , en Jordi Pietx i l'Antonio Ruiz, de la XCT i el FRECT respectivament, van presentar la ponència Estrategias y métodos de incidencia político-institucional para la custodia del territorio y la PAC-PDR. En aquesta intervenció es van introduir els conceptes d'incidència política i lobbying i es van mostrar els diferents nivells, polític i administratiu , sobre els quals poden treballar les entitats de custòdia per aconseguir una major incidència política i per tant una major implicació en les mesures de la PAC i els PDR. La ponència va finalitzar amb l'experiència durant deu anys de la XCT en la incorporació d'accions d'incidència política com a eina per a la consecució dels seus fins socials com a entitat .

Per acabar el taller va tenir lloc un espai de participació en què els assistents van plantejar preguntes als ponents i es va desenvolupar un ric debat sobre les diferents qüestions abordades al llarg de la jornada .

En general , es considera que la valoració d'aquest esdeveniment ha estat positiva tant per part dels organitzadors com dels assistents , i que s'ha complert l'objectiu proposat de plantejar una bateria de propostes concretes sobre custòdia del territori , enfocades als Plans d' desenvolupament Rural ( PDR ) 2014-2020 , per a ser traslladades posteriorment al Ministeri i les comunitats autònomes gestores d'aquests PDR .

Un dels resultats d'aquest taller ha estat la creació del grup privat en Linkedin PAC / PDR i Custòdia del Territori que pretén facilitar l'intercanvi d'informació , documentació i indicacions entre tècnics de xarxes , entitats de custòdia del territori i administracions públiques interessats en les oportunitats per a la custòdia del territori en la política agrària comuna i els Plans de Desenvolupament Rural a Espanya . Per participar en aquest grup centrat de manera exclusiva en PAC / PDR i custòdia s'ha de sol·licitar admissió .

Text i imatges > Plataforma de Custodia del Territorio
 
Més, sobre...: xct , custodia del territori , taller , pac , pdr , pdr
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies