Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Memòries de Lituània: una experiència professional (i personal), única, autèntica i rural

Dimarts 8 Octubre 2013 - 17:40

En Xavier Romero, de l'Ajuntament de Granollers, ens explica la seva experiència com a participant en el projecte Land Access.
És la 1 de la matinada d’un dilluns de setembre. Sona estrany però toca treballar i formar-se. I és que estic a Vilnius, capital de Lituània, amb la Montse Masó de la Xarxa de Custòdia del Territori que m’ha convidat a participar en una reunió del LandAccess, un projecte  Grundtvig de formació d’adults.

A l’aeroport ens espera en Dainius, un antic membre de Viva Sol, l’entitat organitzadora de la reunió del LandAccess que basa el seu nom en els 3 “sols internacionals”: l’astre, la terra i la solidaritat. Dormirem a casa seva, bastant poc, perquè petarem la xerrada fins a les 3 de la matinada i a les 7 ja estem de camí per agafar un tren per anar a la Lituània rural.

Després d’una hora llarga de tren arribem a Kalviai. Allà agafem un autocar bastant atrotinat que ens porta per boscos de pícees i pins roig fins arribar a la granja d’en Valdas Kavaliauskas, fundador de Viva Sol, que en un perfecte francès ens explica com va traslladar la seva experiència agrària de França fins a la seva Lituània natal. La seva granja és força humil, però el projecte que hi ha al darrere té un mèrit increïble. És una gran cooperativa de formatges que ha sabut superar les dificultats d’uns terrenys hostils, un clima fred i, fins i tot, la rigidesa per accedir a la terra dins d’aquesta república exsoviètica.
Visita a la zona de pastura del ramat d’en Valdas (fundador de Viva Sol)

Dinem a la formatgeria de Viva Sol, que a part d’una botiga de productes de qualitat (entre ells un oli d’oliva català!) també és un restaurant excel·lent, tant per menjar com per fer el primer workshop de la reunió. Es parla extensament del procés de creació de Viva Sol i començo a adonar-me que els membres del consorci del Land Access són un conjunt d’excel·lents professionals de l’accés a la terra i del món agrari i natural en general. Són experts de tota l’Europa occidental, i en aquesta ocasió els lituans han convidats a col·legues de l’est procedents de Romania i Polònia. Per descomptat, també hi ha la meva modesta presència des del municipi de Granollers, amb la visió d’anar reforçant el nostre projecte de dinamització de l’espai rural de Palou. La tarda acabarà amb una visita al centre de producció de formatges i un sopar tradicional lituà, per descomptat amb molt de formatge.
Taller de presentació dels treballs de Viva Sol a Lituània

La segona jornada és la dedicada a la conferència d’especialistes regionals i membres del Land Access. Escoltant les ponències locals, la delegació catalana té la sensació de que la realitat rural lituana està llunyana de la de casa nostra, ja que l’estat posseeix una gran part de la superfície agrària i encara està retornant parcel·les als antics propietaris d’abans de l’època soviètica.
David Riddle durant la seva presentació de Land Trusts a Regne Unit

Les presentacions realitzades pels socis del projecte no em van deixar tampoc de sorprendre’m. Terre de Liens (França), amb 30 millions de pressupost, i National Trust (Regne Unit), amb 4 milions de socis, són organitzacions amb projectes descomunals d’adquisicions de terrenys d’interès agrícola o natural que tenen enfocaments força allunyats al model de custòdia català. Tot i això, és un  luxe compartir  projecte amb aquests gegants, que per la seva part valoren molt positivament les iniciatives de custòdia agrària liderades a Catalunya per la XCT. El dia acaba amb una visita guiada per una torbera del Parc Nacional Dzükija, un sopar informal al voltant d’una foguera i a dormir a casa de l’experta botànica que ens havia fet de guia a la passejada per la reserva.
La caminata per la reserva del pantà fangós de Cepkeliai va tenir les seves dificultats

L’últim dia de treball transcorre amb diverses reunions internes per afrontar el tram final del projecte, les futures mobilitats –entre elles una a Catalunya a la primavera del 2014-, la creació d’una xarxa d’accés a la terra una vegada acabat el projecte i la difusió dels resultats a través d’una pàgina web. Tot plegat una sessió molt completa per establir les bases del futur de l’accés a les terres d’una manera més sostenible arreu d’Europa.
Discutint el futur de l’accés a la terra en Europa

En resum, uns dies de treball fructífer a Lituània per part d’un projecte europeu de poc pressupost, però que amb idees clares i tècnics competents presenta propostes atrevides i ambicioses per facilitar l’accés a la terra als petits agricultors i difondre les bondats d’aquest model de treball fins a les més altes cúpules de la Unió  Europea. Una formació autèntica, convivint amb els protagonistes lituans i aprenent d’experts  europeus, que espero em serveixi per millorar i fomentar la  custòdia agrària a Granollers.

Xavier Romero
MEDI AMBIENT (Aj. Granollers)
Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies