La custòdia agrària, tema d'opinió al New York Times
Dijous
3 Octubre 2013 -
21:19
El passat 30 de setembre el diari americà The New York Times publicava un article d'opinió sobre la problemàtica d'accés a la terra i com la custòdia agrària ajuda a resoldre part d'aquesta.

La majoria de finques, granges i terres més adients per a l'activitat agrícola que volien portar a terme els autors estan protegides per Conservation easements, la figura americana d'acord de custòdia a perpetuitat que imposa fortes restriccions als usos de les terres. Però això no impedia que estiguessin al lliure mercat per a qualsevol comprador disposat a acceptar aquestes restriccions. El resultat és que la majoria d'aquestes finques són comprades per gent adinerada de Nova York pel seu gaudi personal, i automàticament deixen de ser finques agrícoles (per les molèsties que aquesta activitat suposa a la nova propietat). Fins i tot l'existència d'incentius fiscals per fomentar l'arrendament de terres a pagesos no soluciona el problema, ja que la major part d'aquesta nova propietat si decideix acollir-se a aquests incentius ho fa a través d'arrendaments a curt termini, insegurs i insuficients per endagar una activitat agrícola sostenible, tant en el temps, econòmicament com ambientalment.
Finalment, l'article exposa una proposta que estant desenvolupant la Vermont Land Trust i l'Estat de Massachussets, promovent uns conservation easements més restrictius pel que fa a qui pot comprar la terra, de manera que els titulars de finques amb un conservation easement pot vendre sempre hi quan es garanteixi l'ús agrícola. Això si, la propietat rep la diferència de preu entre vendre-la a preu agrari o a preu de lliure mercat. Això augmenta el preu per a la conservació d'aquesta terra i els seus usos entre un 10 i un 40%.
Podeu llegir l'article sencer, que aprofundeix més sobre aquesta temàtica, i és molt recomenable i interessant.
Si esteu interessats en temes d'accés a la terra i custòdia agrària podeu consultar la web del projecte LandAccess, on la xct n'és sòcia.