Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

LLIBRE DEL MES: Manual "Conservar la natura entre tots. La custòdia del territori, una eina per implicar la societat en la gestió del patrimoni natural a Europa"

Dijous 5 Setembre 2013 - 16:03

Aquest manual s'emmarca en el projecte Landlife liderat per la xct.
A continuació us presentem el Manual "Conservar la natura entre tots. La custòdia del territori, una eina per implicar la societat en la gestió del patrimoni natural a Europa". El manual sorgeix arran del projecte Landlife. Té com a objectiu comunicar la custòdia del territori i els instruments per a la seva implementació, a través d’una àmplia visió europea.

El manual ha estat editat en dos formats. Una versió en paper disponible en anglès, castellà, català, francès i italià i una versió online (e-manual) en anglès.


La versió en paper inclou també seccions específiques focalitzades en la situació de la custòdia a l’Estat espanyol, Catalunya, França i Itàlia.


La custòdia del territori es basa en la idea que la conservació de la natura i la biodiversitat és compatible amb l’activitat humana, i fomenta la participació de les persones que treballen sobre el territori. Al nucli de la custòdia del territori es troba
el principi de la coresponsabilitat en la gestió dels recursos naturals. Per descriure l’essència de la custòdia del territori, hem de fer servir paraules com la cura, el respecte, el compartir, la gestió de recursos, la responsabilitat, la confiança, el compromís i la participació.

Són precisament aquests valors i principis que fan de la custòdia del territori una estratègia innovadora i útil per contribuir a gestionar i conservar el territori i el paisatge a través de la implicació dels agents del propi territori. Una eina que esdevé una contribució valuosa per reforçar l’aplicació de les polítiques de la Unió Europea relacionades amb la conservació de la natura, l’objectiu d’aturar la pèrdua de biodiversitat i la protecció de l’interès comú de tots els europeus per compartir un medi ambient sa.

La custòdia del territori a Europa s’aplica en una àmplia diversitat de contextos i realitats. Aquest document té com a objectiu mostrar aquesta diversitat amb un ampli ventall d’estudis de casos, que reflecteixen els diferents enfocaments que s’han
desenvolupat a Europa i els múltiples mecanismes que s’han adaptat per respondre als contextos locals i regionals.

Aquesta publicació ofereix recomanacions i idees per iniciar acords de custòdia del territori o per millorar els ja existents des del punt de vista tècnic i jurídic. En aquest sentit, està dirigida a un ampli espectre de públics: els propietaris i usuaris del territori, les organitzacions públiques i privades i la ciutadania en general, disposats a posar en pràctica els valors promoguts per la custòdia del territori. La participació de tots els sectors és clau per garantir l’èxit de qualsevol iniciativa de conservació de la biodiversitat.

Aquesta publicació no és només el resultat de l’experiència dels socis del projecte LandLife, sinó també de l’experiència de moltes organitzacions i professionals que treballen amb la custòdia del territori a Europa. La publicació no hauria estat possible sense la col·laboració de molts experts i organitzacions que han contribuït al seu desenvolupament. En aquest sentit, el document reflecteix l’entusiasme i l’esforç de tots aquells que, en diferents països i contextos, treballen diàriament per promoure i garantir l’ús responsable de la terra i dels seus recursos naturals.

Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies