Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

La Xarxa de Custòdia del Territori celebra 10 anys de la seva creació durant l’Assemblea anual de membres

Dimecres 19 Juny 2013 - 13:07

• El passat 14 de juny es va celebrar la 12a Assemblea General Ordinària de Membres de la xct a Arenys de Mar, on es va aprovar el nou consell de membres amb la renovació de la presidència de la Sra. Montse Barniol del Consorci del Lluçanès.

• Durant l’acte, que va comptar amb uns 40 assistents, es va celebrar el 10è aniversari de la creació de la xct amb el concurs en clau d’humor “Xarxa som tots, però alguns més que d’altres”.

La 12a Assemblea General Ordinària de membres de la xct va iniciar-se amb la presència de l’alcalde del municipi, l’Il·lustríssim Sr. Estanislau Fors, el Sr. Manel Gazo de l’Associació Submón, entitat co-organitzadora de l’esdeveniment i el Sr. Jordi Ciuraneta, Director General de Pesca i Acció Marítima de la Generalitat de Catalunya.

Posteriorment es va presentar el projecte de cogestió pesquera “A success story for Europe: fisheries comanegement”, un projecte on l’administració, el sector pesquer, el món científic i ONG’s cogestionen un nou model de gestió pesquera per garantir la sostenibilitat d’aquest art de pesca artesanal. Aquest model ha estat recentment premiat amb el Premi del Mèrit a la Conservació 2013 del WWF.

A continuació es va procedir a l’Assemblea Anual de membres de la xct, on es va aprovar la memòria d’activitats i resultats econòmics del 2012, els objectius de treball de la xct pel 2013 i el pressupost del 2013. També es va aprovar el nou consell de membres, amb la renovació de 4 membress: el Sr. Lluís Pagespetit (de Fundació Vincles), el Sr. Xavier Buqueras (de l’Associació CEN – Conservació d’Espais Naturals), la Sra. Sandra Bartomeus (de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí) i el Sr. Jesús Almarza (de l’Associació TRENCA) i es va renovar la presidència de la Sra. Montse Barniol del Consorci del Lluçanès. Posteriorment es van presentar les activitats que desenvolupen els grups de treball de la xct: el Grup de Treball de Custòdia Marina, el Grup de Treball de Custòdia Fluvial, el Grup de Treball de Custòdia Agrària i el Grup de Treball de Custòdia el en Lleure.

Un cop finalitzada l’Assemblea es van celebrar els 10 anys de la xct amb el concurs humorístic Xarxa som tots, però alguns més que d’altres de l’actor Lluís Petit. Podeu visualitzar tot el concurs en el següent vídeo: www.youtube.com/watch?v=I814Ae6m6EM

Posteriorment es va realitzar una dinàmica participativa emmarcada en el Pla de Futur de la xct, gràcies a la col·laboració de Sinnple i la Fundació Ashoka, en la que els participants de l’Assemblea van donar la seva visió estratègica en l’elaboració del Pla de Futur de la xct.

A la tarda va tenir lloc la Sortida Tècnica al port pesquer d’Arenys de Mar. Durant la sortida es va presentar el projecte de custòdia marina “Canyons del Maresme” de l’Associació Submón. També es va visitar la Confraria de Pescadors “Sant Elm”, acompanyats del Sr. Antonio Marzoa, president de la Confraria, qui ens va explicar el funcionament de la llotja i la subhasta de peix. La sortida va apropar als assistents a les diferents tècniques de pesca i el seu impacte en la conservació del fons marí.
Per a més informació podeu consultar les imatges de l’Assemblea i les imatges de la sortida al port pesquer d’Arenys de Mar

10 anys de la xarxa de custòdia del territori
La celebració dels 10 anys de l’entitat es va iniciar el passat 6 de març, coincidint amb els 10 anys de la seva creació (6 de març del 2003).

Per a celebrar-ho es van recopilar impressions i piulades sobre la tasca de l’entitat. Les podeu consultar a www.xct.cat/ca/xct/10xct.html

Orígens de la xct
Tot i que vàries entitats i persones de Catalunya ja prenen contacte amb la custòdia del territori durant la dècada dels 90 del segle passat, en visites i intercanvis als Estats Units de professionals catalans de la conservació de la natura, no és fins el novembre de l’any 2000 que es va organitzar el Seminari Internacional de Custòdia del Territori al castell de Montesquiu. El seminari va culminar amb la Declaració de Montesquiu de Custòdia del Territori, el document marc de custòdia del territori a Catalunya. En aquesta declaració es proposa, entre d’altres coses, crear i posar en marxa la Xarxa de Custòdia del Territori.

Durant el 2002 té lloc el procés de constitució de la xct per part d’un grup impulsor. S’elabora el 1r Pla Director de la xct amb participació de les organitzacions interessades, s’inicia la distribució d’un noticiari electrònic mensual, es fa una compareixença explicativa davant el Parlament de Catalunya i se cerquen les fonts econòmiques per al funcionament de la xct.

Finalment, la Xarxa de Custòdia del Territori (xct) es constitueix formalment el 6 de març de 2003 (consulteu l’acte fundacional) a la Universitat de Vic, amb 33 organitzacions fundadores.

Podeu consultar un recull d’imatges dels orígens de la xct (2000-2005).


La custòdia del territori i la xct
La custòdia del territori s’entén com una filosofia per facilitar les iniciatives voluntàries de conservació de la natura, el paisatge i el patrimoni cultural en finques privades i municipals. Són iniciatives en què una entitat de custòdia assessora al propietari per fer una gestió de la seva finca orientada a la conservació dels seus valors i recursos.

La Xarxa de Custòdia del Territori (xct) és una organització sense ànim de lucre constituïda per entitats, institucions i persones que volen impulsar el desenvolupament i l’ús de la custòdia del territori al nostre país. La xct creu en la necessitat i en l’oportunitat de capacitar la societat civil perquè pugui tenir un paper actiu i directe en la conservació del territori.

La xct està registrada a Catalunya i es va constituir el març de 2003 a Vic, on té la seu. A més, la xct és una entitat declarada d’utilitat pública (ordre INT/3558/2006 del 26 d'octubre).


Persona de contacte: Anna Subirana, asubirana@custodiaterritori.org 93 886 61 35 • 605 56 11 97
Més informació a: xct.cat > www.xct.cat/ca/xct/10xct.html
*xct: Persones que tenen cura de la terra


Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies