Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Entrevista a Jordi Pietx: "L'acostament a la custòdia és un acostament a la natura, i això és una necessitat humana"

Dimarts 14 Setembre 2010 - 16:38

A continuació trobareu una petita part de l'entrevista que la Revista Sostenible ha fet a en Jordi Pietx, director de la Xarxa de Custòdia del Territori. Entrevista publicada a 04/09/2010.

Trobareu l'entrevista completa aqui.
Jordi Pietx és el director de la Xarxa de Custòdia del Territori, que agrupa 76 entitats de Catalunya i les Illes Balears i que ja ha aconseguit quasi 500 acords voluntaris amb propietaris o gestors de finques per garantir la conservació d'aquestes terres.

(...)

Quin paper pot tenir la societat civil en la protecció de la biodiversitat?
La societat civil pot jugar un ampli ventall de papers en la protecció de la natura i del territori. Històricament el teixit social ha participat, ha defensat espais o ha denunciat situacions de risc, i això és bàsic. Però a partir d'aquí pot evolucionar també cap al foment del voluntariat, la participació activa en òrgans de planificació i de gestió, accions directes de conservació i restauració sobre el terreny, i també de custòdia del territori.

(...)

Quin són els reptes de futur de la Xarxa de Custòdia del Territori?

A més d'aconseguir la implicació de l'administració, el més important és fer créixer la custòdia, i la implicació de la societat civil. Fer créixer el número de persones implicades i tendir cap a un model més europeu de participació ciutadana: aconseguir un major impacte social es traduirà en una millor conservació de la biodiversitat. I també volem millorar encara més la qualitat de la nostra tasca, del voluntariat que fem des de les entitats i de les bones pràctiques.

Com pot participar qualsevol ciutadà en la custòdia del territori?

D'entrada, al portal Viulaterra.cat es pot aconseguir informació de les diverses accions de les entitats, i participar amb vídeos, fotos o experiències. Si es volen implicar més directament, cal tenir en compte que l'acostament a la custòdia és en el fons un acostament a la natura, i no hem d'oblidar que això és una necessitat humana tot i que sovint la tenim oblidada. Es pot participar en activitats de difusió i divulgació, de descoberta de les finques en custòdia, o a través de les diverses propostes de voluntariat -camps de treball a l'estiu, accions puntuals al llarg de l'any: neteja de boscos, recuperació de camins forestals, fer de pastor per un dia... Una altra opció és comprar els productes del mercat de custòdia. I, evidentment, també poden fer-se sòcies d'alguna de les entitats participants a la xarxa i col·laborar-hi encara més activament.

(...)

Entrevista publicada a la Revista Sostenible a 04/09/2010.

Trobareu l'entrevista completa a:
http://www.sostenible.cat/sostenible/web/noticies/sos_noticies_web.php?cod_idioma=1&seccio=4&num_noticia=439517
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies