Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Promovem la campanya del 0,5% de l'IBI

Dijous 11 Abril 2019 - 13:19

Us animem a promoure aquesta campanya entre els ajuntaments amb qui treballeu o col·laboreu.

Des de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) hem iniciat una campanya per fomentar l’aplicació del 0.5% de l'IBI municipal a projectes de conservació de la natura. Tenint en compte la proximitat de les eleccions municipals, creiem que és el moment oportú perquè els grups municipals incloguin aquesta proposta en els seus programes electorals.

Per garantir un ús sostenible dels recursos naturals municipals és necessari promoure el desenvolupaments de polítiques de caràcter local, gestionar-los activament per a la seva millora i restaurar aquells indrets que així ho precisen. A tal efecte, és necessari disposar d’uns recursos estables a llarg termini, que permetin planificar i desenvolupar els projectes de conservació de gran abast que cal abordar. Des de diversos municipis i entitats del tercer sector ambiental ha sorgit la iniciativa de destinar una petita part de l’Impost de Béns Immobles a projectes de conservació del medi natural municipal (en la major part dels casos és d’un 0,5%) . Donat que l’IBI és l’impost directament vinculat a la transformació del sòl, té tot el sentit que sigui la font de recursos que ajudi a reequilibrar el territori.

D’una banda, això assegura la dotació pressupostària necessària per desenvolupar projectes potents amb continuïtat. De l’altra, és un instrument de conscienciació ciutadana sobre la necessitat de compensar el nostre impacte sobre el medi a través d’aquesta iniciativa. Des de la Xarxa incentivem una acció conjunta amb els tres actors implicats en aquesta mesura.

La forma més òptima per desenvolupar el 0,5 % de l’IBI és a través de l’acció conjunta d’Ajuntaments, entitats ambientals i la XCN. Per una part requerim d’Ajuntaments interessats en voler crear un pla de conservació de la natura a llarg termini on els serveis ambientals municipals col·laborin amb el desenvolupament de les tasques que es realitzaran. Per altre banda, els serveis mediambientals dels Ajuntaments requereixen d’una actuació coordinada amb una entitat del sector mediambiental, ja que és essencial que una entitat especialitzada en el territori aporti els seus coneixements en les tasques a dur a terme. Finalment, la Xarxa per la Conservació de la Natura exercirà un paper d’assessorament i assistència en cas que sigui necessari.

Per a més informació consulteu el document de la proposta 
Més, sobre...: campanya , 0.5% IBI , custòdia municipal
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies