Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Sessió doble de custòdia al Departament de Territori i Sostenibilitat

Dijous 14 Juny 2018 - 17:28

El 12 de juny vam presentar el VII Inventari i conduir un curs de custòdia per a tècnics de Parcs i Serveis Territorials
 
El passat 12 de juny la XCT va conduir dues sessions sobre custòdia del territori a la seu del Departament de Territori i Sostenibilitat, a Barcelona, Diagonal 523-525. La primera sessió va consistir en una presentació del VII Inventari d’acords i entitats de custòdia de Catalunya, publicat a finals de 2017 (i disponible aquí), en la què hi van assistir una trentena de persones entre personal divers del departament i personal de Parcs i Serveis Territorials. Va introduir la sessió el director general de polítiques ambientals i medi natural, el senyor Ferran Miralles, que va destacar el potencial de la custòdia com a eina complementària al sistema públic de conservació de la natura. La presentació va resumir les principals dades de l’inventari, i en va explicar el procés d’obtenció de dades, necessitats de millora i aplicacions.

Durant el torn obert de paraula, es va constatar l’avenç que suposa poder tenir l’inventari cartografiat i es va acordar una trobada entre la XCT i el departament abans de començar la campanya de recollida de dades per l’inventari 2020 per fer-lo coincidir en la mesura que sigui possible amb les dades que interessen al Departament, i fer-lo així més útil per quantificar l’impacte de la custòdia en la conservació de la natura a Catalunya.

La segona sessió anava dirigida a tècnics de Parcs i Serveis Territorials i va consistir en un curs de custòdia, en què es van donar unes bases sobre el què és la custòdia del territori i es va centrar en exemples d’entitats que fan custòdia en espais naturals protegits (Parcs naturals principalment) i en parcs que actuen o han actuat com a entitat de custòdia. Aquest segon cas va generar molt de debat i es van exposar breument les experiències dels parcs presents (Montsant i Aiguamolls de l’Empordà). Tant des de personal dels Parcs com des dels Serveis Territorials es va coincidir que hi havia una sèrie de limitacions legals i de principis que feien difícil que els parcs poguessin actuar com a entitat de custòdia. Així, es va concloure que la millor opció és implicar alguna entitat de custòdia i que el parc actuï com a mediador o facilitador, sempre en estret contacte amb l’entitat. Els casos d’estudi presentats mostren que les entitats que treballen dins de parcs naturals tenen majoritàriament una relació fluïda i satisfactòria amb els gestors dels parcs, i per tant encoratgen a utilitzar aquest model.

Després d’aquesta sessió, es va acordar que la XCT elaboraria un estudi per desenvolupar quin pot ser el paper dels Parcs en la custòdia del territori.
 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies