Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Activitat intensa durant el 2017 del Pla de Treball 2015-2020 del Departament de Territori i Sostenibilitat i la XCT per a la custòdia del territori

Dijous 11 Gener 2018 - 11:25

El Pla de Treball 2015-2020 DGPA-XCT estableix les accions prioritàries per al desenvolupament i la institucionalització de la custòdia del territori al nostre país
El Pla de Treball 2015-2020 DGPA-XCT per a la custòdia del territori a Catalunya estableix 10 accions operatives, centrades en intensificar l’aliança i la concertació públic-privada, desenvolupar accions marc de promoció, suport i impuls de la custòdia i afavorir les bones pràctiques i la qualitat en la custòdia del territori. 

Les accions del Pla desenvolupades al llarg del 2017 han permès avançar en accions prioritàries de treball per al desenvolupament i la institucionalització de la custòdia del territori al nostre país. Trobareu informació detallada a l'informe de resultats que hem elaborat. 

A continuació, destaquem les accions del 2017 més rellevants:

-  Jornada sobre la incorporació contracte de custòdia del territori al Codi Civil de Catalunya - La Jornada, que va comptar amb la col·laboració de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), va servir per presentar el procés d’incorporació de la custòdia del territori al Llibre sisè del Codi Civil de Catalunya, que es va aprovar el passat febrer i ha entrat en vigor l'1 de gener. I que obre una nova etapa pel que fa al règim jurídic dels contractes de custòdia del territori.

Jornada “Com puc dinamitzar i implementar la custòdia del territori al meu municipi?” - La Jornada es va celebrar en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, i va comptar amb una àmplia representació d’ajuntaments i ens locals. Durant la jornada es va donar a conèixer: diverses iniciatives de custòdia municipal vigents; el treball desenvolupat per el Grup de Custòdia del Territori Municipal; l’estudi d’incentius en favor de la custòdia del territori en les ordenances fiscals  municipals; i la iniciativa d’Assignació del 0’5% de l’IBI a projectes de conservació de la natura del municipi.

- Gestió i regulació dels accessos i usos dels gorgs a través de la custòdia del territori -  Es va convocar una reunió a Planes d’Hostoles amb la Diputació de Girona, l’Agència Catalana de l’Aigua, i altres representants de l’administració local de Catalunya i entitats de custòdia per debatre i establir accions de futur sobre la problemàtica de la sobrefreqüentació dels gorgs i masses d’aigua internes de Catalunya. Actualment s'està treballant amb la Diputació de Girona per diagnosticar l'impacte de la problemàtica i identificar mesures de gestió a espais de les comarques gironines. 

Jornada Anual de la XCT -  Organitzada conjuntament am la XVAC, la jornada començà amb una conferència i debat ètic sobre les opcions de finançament que es poden aconseguir per a la conservació de la natura, seguit d’un debat ètic. Continuà el llarg del matí amb 6 càpsules de coneixement que tractaven breument diversos temes d’actualitat. Finalment, es realitzaren diverses sessions de debat que establiren l’inici del procés participatiu per a definir el Pla Estratègic Conjunt XCT-XVAC.

Setmana de la Natura-  La Setmana de la Natura es va organitzar de manera conjunta amb la XVAC, i va comptar amb la implicació de més de 25.000 persones, que van participar en 327 activitats diverses, de la mà de 180 organitzacions (associacions, fundacions, ens locals, empreses, etc.). A més, la Setmana d'enguany va comptar amb el suport de diversos padrins (Amics de les Arts, Peyu, Francesc Mauri, Andrea Motis, Joan Rovira, Cori Calero, etc.), i es va concloure amb l'acte "Empresa i Natura", moderada per Albert Bosch, i basada en la necessitat de corresponsabilitat de tots els agents del territori per conservar la natura.

- 4a trobada de propietaris de custòdia del territori - Amb el títol “Gestió forestal i natura”, la Trobada va servir per mostrar diversos exemples d’acords de custòdia forestal, exposar la problemàtica de la prevenció d’incendis i els paisatges resistents al foc, i realitzar una visita de camp de la mà de representants del Consorci de les Gavarres. Durant la visita ens van exposar el seu treball per gestionar Les Gavarres i els diversos acords de custòdia que tenen.

- VIIè Inventari d’acords i entitats de custòdia del territori a Catalunya - El VIIè Inventari registra més de 40.000 hectàrees custodiades per 69 entitats a través de 765 acords, 76 dels quals s’han firmat entre el 2015 i el 2017. L’acord de custòdia es consolida com a una eina eficaç per gestionar i protegir espais d’interès natural a Catalunya, sent especialment útil per a projectes de conservació d’hàbitats, i amb un important paper en la Xarxa Natura 2000.
 
Tasques desenvolupades pels Grups de Treball de la XCT de Custòdia Fluvial, Marina, Agrària i Forestal - Durant el 2017 aquests els Grups de Treball de la XCT han desenvolupat accions específiques que reforcen la promoció i el coneixement de la tasca d’aquests grups (visites de camp, models d'acords específics, etc.).

Participació al projecte LIFE “Development of a European Private Land Conservation Network (ELCN)”  - La XCT ha entrat com a sòcia al projecte LIFE “Development of a European Private Land Conservation Network (ELCN)”, un LIFE Preparatory Projects que compta amb un pressupost global de 1.037.000 d’euros, i dos anys i mig de durada. El projecte, format per 10 membres, i coordinat per NABU Bundesverband (Alemanya), té l’objectiu de treballar amb les diverses eines de conservació privada amb l’objectiu de promoure la seva rèplica, i desenvolupar una xarxa europea de conservació privada (ELCN) amb una estratègia clara a llarg termini i amb forts aliats internacionals. 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies