Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

VIDEO DEL MES: Entrevistes amb propietaris amb acords de custòdia

Divendres 2 Desembre 2016 - 15:14

Durant la darrera Trobada de Propietaris de custòdia organitzada per la XCT vam entrevistar diversos propietaris.

 
  
La trobada va tenir lloc el 17 de setembre 2016 a al Pla de Orri ubicat a Castell de l'Areny (Barcelona), seu del projecte Miranda, dedicat a recuperar cavalls maltractats o abandonats, i fer tasca social amb l'ajuda d'aquests animals.   

Antoni Vendrell va exposar en la trobada les característiques de la seva finca, Coma dels Aubins, amb més de cinc generacions d'història familiar. La finca es troba situada en el barranc del mateix nom dins dels límits del Paratge Natural de Poblet. L'any 2013 es va signar un acord de custòdia amb el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC) per a la conservació dels ratpenats que inclou la instal·lació d'una estació de seguiment d'aquests animals. Actualment, a més, es realitzen actuacions per recuperar antics marges i pedreres i per reduir la densitat del bosc en determinades zones per tal de disminuir el risc d'incendis i afavorir la flora autòctona com el grèvol i l'arboç.

Per la seva banda Marta Carola, com a propietària de la finca de Baussitges de 2.100 ha, va compartir les característiques d'aquesta finca situada dins el municipi d'Espolla. Part de la finca està inclòs dins el Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera. Des de la finca, es promou l'expansió de la vaca de l'Albera (raça autòctona en perill d'extinció) cap a altres llocs de Catalunya. Fins fa poc era l'única propietat on es mantenia aquesta raça els ramat, especialment aptes per a projectes de recuperació de prats i pastures o de creació de franges de protecció d'incendis. La finca disposa d'un acord de custòdia amb l'IAEDEN-Salvem l'Empordà, en el marc del projecte "Cultivant sinergies", gràcies al qual es treballa per millorar el sistema de gestió d'aigua de l'explotació ramadera per afavorir la conservació de la flora i fauna dels rierols de la finca.

Al seu torn Bea Tenas va detallar la seva experiència amb la custòdia del territori a la finca de la seva propietat Els Plaus, situada a 1.516 metres d'altitud. Malgrat les seves limitades dimensions (4,5 ha) la situació i la història de la finca fan que conflueixin en ella valors paisatgístics, naturals i patrimonials. Els hàbitats principals són pastures d'altura i prats. Està situada en el recentment creat Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, i dins de la Xarxa Natura 2000. Actualment té un acord de custòdia amb Paisatges Vius amb l'objectiu de fer compatible l'ús del territori amb la conservació dels seus valors naturals més destacats, principalment els prats i les pastures naturals.

La tradició familiar va tenir un altre exponent en la trobada amb el relat de Joan Vives: "L'Hort de la Sínia, situat a les Hortes de Tamarit (Tarragona), va ser treballat amb perseverança per el meu avi i els meus pares durant anys per al cultiu de la avellana i després com horta tradicional. Jo vaig prendre el relleu i fa més de 20 anys vaig incorporar a la finca les plantes aromàtiques i medicinals, les energies renovables i la formació en agroecologia, a més de l'educació ambiental ". Totes aquestes activitats i altres es veuen afavorides per l'acord establert amb l'Associació Mediambiental La Sínia en un entorn privilegiat, al costat del Espai Natural de la desembocadura del riu Gaià (Baix Gaià-Camp de Tarragona i de la platja natural de Tamarit.

Podeu consultar les entrevistes dels propietaris a través del següent vídeo:
www.youtube.com/watch?v=3vD8Rz5xQcg&feature=youtu.beNOTA: aquest vídeo ha estat elaborat a petició de la Plataforma de Custodia del Territorio, on promouen una secció web que es diu "El mirador del propietario". Allà van recollint material d'interès que ajudi a visibilitzar el paper i l'interès dels propietaris en la custòdia del territori.

 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies