Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Guia de Bones pràctiques per la custòdia: un manual ple de recursos pels vostres projectes i entitats

Divendres 8 Juliol 2016 - 14:34

Per aconseguir els objectius de conservació inherents a la custòdia del territori hem de ser capaços de desenvolupar bons projectes i mantenir-los al llarg del temps.
El repte de la custòdia del territori va més enllà d’aconseguir l’acord en aquelles finques amb alts valors naturals (que ja ho és per si mateix), sinó que és teixir projectes estratègics de conservació amb els objectius específics de cada entitat a partir d’instruments de custòdia, i la seva implementació, seguiment i manteniment a llarg termini. Aquests projectes només es poden bastir des d’entitats sòlides.

Aquest és sens dubte un camí que cal traçar entre tots, i la XCT hi aporta el desenvolupament de recursos i l’ajuda tècnica necessària per aconseguir-ho. Per fer-ho centrem els recursos en la Guia de Bones pràctiques per a entitats de custòdia, un manual per al disseny i l’execució de bons projectes de custòdia, així de com gestionar les entitats per enfortir els seus projectes de custòdia, més enllà del paper que pugui jugar en un futur de definició de la qualitat de la custòdia.

L’any passat vam editar les Bones pràctiques relacionades amb l’execució de projectes de custòdia gràcies al projecte finançat per Fundación Biodiversidad "Mejorando la custodia. Desarrollo de compromisos hacia estándares de calidad”. L’elaboració de la Guia, però, és un constant “treball en progrés” ja que cal anar desenvolupant cada apartat, i anar recollint recursos per augmentar els seus exemples pràctics. Enguany, doncs, i també gràcies a un projecte finançat per la Fundación Biodiversidad "Compromiso de la custodia del territorio: cómo garantizar el cumplimiento de los acuerdos a largo plazo" estem treballant altres aspectes relacionats amb la bona execució i gestió d’entitats i projectes: com incloure en els estatuts de l’entitat els objectius i l’activitat de custòdia, i com tractar possibles conflictes d’interessos que sorgeixin en els nostres acords. Aquests dos aspectes, que d’entrada no poden semblar centrals, són essencials per legitimitzar l’activitat de les entitats de custòdia i el seu interès públic. Per exemple: Un membre de la junta és també propietari d’una finca en custòdia de l’entitat. Com l’entitat pren decisions en relació a aquesta finca pot portar a qüestionar la seva activitat externament, encara que internament s’estigui actuant de bona fe.

Aquests aspectes, a més, seran bàsics de cara al registre d’acords i entitats que a poc a poc anem treballant des de la XCT, conjuntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat i també amb la col·laboració de Fundación Biodiversidad. Aquest és un camí, doncs, que com més aviat comencem a caminar de ben segur menys costerut serà quan tinguem establerts els instruments de fiscalitat que ens demanin el compliment de certs criteris.

No dubteu en descarregar-vos la Guia de Bones pràctiques, en format digital interactiu, o bé descarregar-vos cada bona pràctica per separat. Aquest és, i serà, el manual de referència en custòdia del territori, i de ben segur on trobareu resposta a molts dels vostres dubtes a l’hora de dissenyar projectes de custòdia. I en cas que no sigui així, sempre podeu comptar amb l’assessorament de la XCT.
 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies