Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Nou grup de treball en custòdia municipal. Participa-hi!

Dimecres 4 Maig 2016 - 16:41

El passat 19 d'abril es va fer la primera reunió del grup a Granollers per a constituir-lo formalment.
La custòdia municipal, aquella que es realitza des d’entitats públiques locals, té un pes important en el volum d’acords i hectàrees en custòdia a Catalunya. En concret, el 42% de les entitats de custòdia que figuren a l’inventari són públiques, amb el 32% dels acords de custòdia, que representen el 22% de la superfície en custòdia. Al tractar-se d’entitats públiques sovint han d’adaptar els mecanismes propis de la custòdia del territori provinents de l’àmbit privat a les eines i procediments propis de l’administració.

És evident, doncs, que aquest és un àmbit amb unes necessitats molt específiques, i tot i que així s’ha reconegut des de l’inici del desenvolupament de la custòdia a Catalunya, les pròpies entitats han iniciat un procés per a compartir experiències i desenvolupar eines pròpies específiques per a la seva tasca. Així, al novembre de 2014 es va celebrar la Jornada Gestió del medi natural municipal: La custòdia del territori, una eina de consens, i al novembre de 2015, aprofitant la Jornada anual de la xct, el taller  Dinamitza la custòdia des del teu Ajuntament!. Finalment, es va acordar crear un grup de treball específic dins la xct per a aquesta temàtica.

En aquesta primera reunió hi van assistir representants de 4 entitats diferents, tot i que les entitats que participen del nucli actiu del grup són 8. El grup, però és obert a totes aquelles entitats locals públiques (ajuntament, consorcis, o altres) o bé les que treballin regularment amb aquestes entitats en els seus projectes de custòdia, per aconseguir la màxima representativitat de la realitat. La coordinació del grup serà rotativa, i actualment es va acordar que seria en Xavier Romero i en Vicenç Planas de l’ajuntament de Granollers.

Els objectius pel grup que es van desgranar en aquesta primera reunió són:
  • intercanvi d’experiències i coneixements,
  • potenciar vincles entre ajuntaments i entitats de custòdia,
  • i també entre la XCT i ajuntaments amb qui ara no hi ha relació,
  • visualització dels avantatges que ofereix la CdT (i identificar-hi els seus projectes) als ajuntaments i el fet de ser membre de la XCT,
  • pedagogia interna als ajuntaments per informar de la CdT i les seves eines als altres departaments implicats (jurídics, interventors i secretaris, planejament),
  • representació “institucional” per a l’impuls de la custòdia municipal, de mà de la xct. 

La propera trobada serà el 30 de juny a Mataró, on es visitaran experiències de Mataró i Malgrat de Mar. Us n’informarem!

Per a més informació, o si voleu formar part del grup, poseu-vos en contacte amb Montse Masó, mmaso@custodiaterritori.org

Podeu trobar les eines específiques de custòdia en l’àmbit municipal al centre de recursos de la xct: http://www.xct.cat/ca/cdr/8_documentacio_municipis_custodia_territori.html
 

Els grups de treball són una eina de treball en xarxa de la xct, on aquelles entitats que treballen en un àmbit determinat comparteixen experiències i treballen conjuntament per desenvolupar eines i teixir les aliances necessàries pel desenvolupament de la custòdia en aquest àmbit. Podeu consultar els existents a: http://www.xct.cat/ca/grupsdetreball/presentaciogrupsdetreball.html
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies