Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Èxit de la jornada anual de la xct amb 130 assistents

Divendres 6 Novembre 2015 - 15:06

El 4 de novembre va tenir lloc la jornada anual de la xct a l’Institut d’Estudis Catalans (Barcelona) amb una participació extraordinària: 130 assistents, 21 comunicacions curtes i 9 tallers per formar i compartir experiències de custòdia del territori a Catalunya.
Aquesta jornada ha constituït la primera experiència fruit de la fusió entre la Diada de Tècniques i la Reunió de la Xarxa de Custòdia del Territori, que havíem organitzat en anys anteriors. Des de la xct, vam detectar la dificultat que suposava per a les entitats de custòdia destinar tres dies a participar en aquests actes, pel què vam decidir apostar per una jornada concentrada en un únic dia.
 
Una de les novetats més rellevants de la jornada ha estat que per primera vegada s’ha dissenyat mitjançant un procés participatiu amb totes les entitats membres de la xct. Les entitats ens van traslladar els seus interessos i expectatives de la jornada, de manera que el procés participatiu va ser una eina clau per determinar aspectes com les temàtiques d’interès, la durada, l’època de l'any, l’emplaçament, el format de la jornada, etc. Sens dubte, aquest model participatiu ha estat un encert.

Així mateix, es van tractar dues temàtiques noves i que van generar un gran interès entre els assistents: la custòdia forestal i la custòdia del territori als Ajuntaments. La jornada ha servit, en aquest sentit, per orientar les entitats a explorar les oportunitats de crear nous grups de treball al voltant d'aquestes dues temàtiques.

La jornada la va inaugurar en Marc Vilhaur, president de la xct, on va fer referència al nou format de la jornada i va destacar les conseqüències del projecte LandLife  i el congrés que va tenir lloc ara fa un any a Barcelona, fent menció a la necessitat de crear una xarxa de custòdia del territori a nivell europeu. Seguidament, la sessió va comptar amb la presència en la inauguració de la Marta Subirà, Directora General de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, que com sempre va mostrar el seu suport cap a la custòdia del territori a Catalunya. Va presentar les bases de la convocatòria de subvencions per la custòdia del territori 2016-17, amb la finalitat de consolidar llocs de treball entorn la custòdia, que va acabar de concretar amb l’Eulàlia Comas.

A continuació, la Montse Fuguet de Limonium, SL, va presentar l’inventari d’acords de custòdia actualitzat per aquest 2015: actualment, Catalunya compta amb 844 acords de custòdia que suposen un 1,4% del territori català. I, finalment, el coordinador de la xct, Sergi Marí, va presentar la proposta per a la creació d’un registre d’acords i entitats oficial que constitueixi un primer pas per, en un futur proper, poder facilitar a les entitats i propietaris que disposin d’acords de custòdia registrats l’accés a incentius fiscals.

Durant el matí, van tenir lloc les 21 comunicacions curtes de 10 minuts cadascuna, que van tractar temàtiques molt diverses, i la tarda va comptar amb 9 tallers pràctics i més extensos (podeu consultar-los al programa de la jornada) amb les temàtiques que es van decidir abordar durant el procés participatiu: custòdia en ajuntaments, emprenedoria social, finançament, custòdia forestal, bancs de conservació, custòdia agrària, béns comuns i governança ambiental, parc greening i custodia i com redactar acords de custòdia.

Per concloure la jornada i per convidar a la reflexió, es va projectar el documental “Banking Nature” que es pot veure del 5 al 12 de novembre al Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient (FICMA) a Barcelona. El documental investiga i fa reflexionar sobre els límits de la comercialització del patrimoni natural i ecològic, actualment en mans dels bancs. La natura té un preu o un valor?

Tot això, i sumat a l’espai esplèndid de l’Institut d’Estudis Catalans, ha contribuït de manera significativa a l’èxit de participació de la jornada.

Si no hi veu poder assistir, podeu consultar les presentacions de les comunicacions curtes als següents enllaços:

Comunicacions curtes de 10:30 - 11:15h.
- Tornaterra – recuperant espais i sabors, L’Arada.
- Projecte de dinamització de la custòdia agr+ària a l'entorn del Montsant, PN del Montsant.
- #PeixDeCustodia: revalorització i comercialització d'un producte de l'espai de custòdia marina de Canyons del Maresme, SUBMON.
- 20 mesos Sèlvans treballant sobre una "Xarxa de Boscos d'Alt Valor Natural", Accionatura.
- Fent custòdia fluvial en terres de secà, Associació CEN.
- Com es prioritza la custòdia del territori a Paisatges Vius?, Paisatges Vius.
Custòdia forestal a l'espai natural protegit de les Gavarres, Consorci de les Gavarres.
- Projecte Boscos de Pastura, Consorci del Lluçanès.
- Utilitats de la web "1.000 punts d'aigua" per les entitats de custòdia, Paisatges Vius.
- Els espais VAT, una oportunitat per la custòdia. Solucions Geogràfiques.
- Presentació de l'Eina de Gestió deñs Acords de Custòdia (EGAC). Jofre Rodrigo.
- Presentació de la guia "Opcions per a la custòdia del territori en finques privades. Guia dels acords de custòdia", Entre Iguals.

Comunicacions curtes de 11:45 - 12:15h.
L'Ajuntament de Maçanet de la Selva innova en el finançament de la custòdia del territori aportant el 0,5% de l'IBI, Fundació Emys.
- Taula del Gaià: una proposta de custòdia d'un riu amb la participació dels municipis, Associació Mediambiental la Sínia.
- La Roca del Drac, primera experiència de custòdia del territori per part de l'Ajuntament de Sant Celoni, Aj. de Sant Celoni.
- Custòdia als secans de Lleida. Gestió compartida, Associació Trenca.
- Governança compartida en una finca de custòdia al Turó de Montcada, Acer Associació.
- Presentació de la "Guia per a la gestió col·laborativa d'espais i equipaments públics", Espai Tres.
- Aprenentatge i Servei aplicada a la custòdia del territori, Fundació Catalana de l'Esplai.
- La custòdia participativa de Projecte Rius per la conservació dels rius de Catalunya, Associació Hàbitats.
- La custòdia del territori com a generadora d'equipaments i activitats educatives, Grup de Natura Freixe.

Tallers:
- Dinamitza la custòdia des del teu Ajuntament
- El desenvolupament de la custòdia forestal: propostes i reptes:
        Custòdia forestal a les Gavarres
        Custòdia Forestal Serra de Llaberia

- Els béns comuns i la custòdia del territori: governança ambiental i acció col·lectiva
- Emprenedoria social i economia verda en la custòdia del territori
- Bancs de conservació i custòdia del territori:
        Bancs de conservació: Antonio Ruiz Salgado, FRECT
        Bancs de conservació a Catalunya: Santi Pérez i Jordi Solina, DTES
- Oportunitats de finançament en programes RDI de la UE: eines per a explorar-los
- De l'acord a la signatura: com redactar un contracte de custòdia

Si veu assistir a la jornada i voleu donar-nos la vostra opinió, ompliu el full d'avaluació i envieu-nos-el a scarrera@custodiaterritori.org.

També, podeu veure com es va desenvolupar la jornada a través dels comentaris dels seus participants al twitter amb el hashtag #custodiacat2015 o #custodiacat15.

Des de la xct volem agrair a totes les entitats i persones que van fer possible la jornada i que van contribuir al seu èxit, i en especial a totes aquelles que van participar activament tant en el procés participatiu com en el desenvolupament dels tallers i comunicacions. Així mateix, moltes gràcies a la Marta Subirà i a l’Eulàlia Comas, del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, pel seu suport constant en la consolidació de la custòdia del territori a Catalunya.

Finalment, agrair a l’ICHN (Institució Catalana d’Història Natural) i a l’Institut d’Estudis Catalans per la cessió d’un espai tan idoni per al desenvolupament de la jornada.

Seguim endavant treballant per la custòdia a Catalunya!

Xarxa de Custòdia del Territori
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies