Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

La custòdia del territori una eina per la conservació del territori agrícola

Dimecres 6 Maig 2015 - 15:53

La jornada es va celebrar el passat 28 d’abril a Lleida
L’objectiu principal de la jornada, organitzada per l’associació Ecosuma, va ser explorar les possibilitats que la custòdia del territori ofereix per a la conservació del territori agrícola. Concretament, ens vam centrar en el territori perifèric de Lleida, tot i que van sorgir inquietuds i propostes provinents d’altres comarques, com les Garrigues.

Així, des de la xct vam presentar les possibilitats que ofereix la custòdia del territori i el treball que realitza el Grup de Treball de Custòdia Agrària (GTCA). Després, en Jordi Puig, coordinador del GTCA va explicar les oportunitats que ofereix el compliment del “greening” per promoure la custòdia del territori. Les dues conferències van aixecar molt d’interès, des de la descoberta d’una nova eina per a la gestió del territori, fins a dubtes concrets de pagesos amb la nova PAC i el “greening”.

Després de la pausa cafè es van presentar 3 experiències diferents relacionades amb la custòdia del territori, per exemplificar les oportunitats expressades a la primera part:

La primera va ser L’espigall una iniciativa de producció agrícola amb varietats locals, amb la vocació d’una l’alimentació sana i saludable de consumidors de proximitat. Una altra característica d’aquesta iniciativa és la recerca vinculada sobre la productivitat, rendiment, qualitat nutritiva, etc. d’aquestes varietats comparades amb d’altres d’ecològiques o de convencionals.

La segona experiència va ser l’associació Trenca, que va fer un repàs de com han anat introduint la custòdia del territori als seus projectes, i de què els serveix i com la gestionen. En concret es va parlar del seu projecte de Desenvolupament agroambiental sostenible de les Garrigues, i l’eix del projecte, la producció de l’Oli Salvatge. Aquest projecte va despertar molt interès entre els assistents, molts amb propietats amb realitats similars.

La tercera experiència va ser el propi projecte d’Ecosuma, de recuperació de terrenys agraris a la perifèria de Lleida. En aquest cas l’entitat arriba a acords de custòdia amb els propietaris, per un costat, i amb pagesos o pastors interessats en l’activitat agrícola en els terrenys, per l’altra costat. L’objectiu principal és evitar l’abandonament de terres fèrtils i molt properes a la ciutat, que en la majoria de casos esperen obtenir una requalificació. Aquest és un projecte, doncs, vinculat a problemàtiques d’accés a la terra i l’abandonament de sòl agrari.

La jornada va ser un èxit per a tots els participants i esperem que doni els seus fruits amb noves iniciatives i acords de custòdia ben aviat.
 
Més, sobre...: custòdia agrària , lleida , ecosuma
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies