Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

LLIBRE DEL MES: Guia "El mercado de la custodia agraria: una propuesta de certificación de los acuerdos de custodia"

Divendres 10 Abril 2015 - 12:39

 

El manual que ens ocupa sorgeix a propòsit de una innovadora, al mateix temps que necessària, iniciativa que la Xarxa de Custòdia del Territori de Castilla - La Manxa i Madrid (RCTCMM) està impulsant en aquestes dues comunitats autònomes: el mercat de la custòdia agrària. Entès com un lloc per a la venda de productes que presentin una sèrie de valors afegits per ser generats en finques amb acords de custòdia, el mercat ofereix al consumidor l'experiència
de gaudir i assaborir aliments després dels quals trobem productors, finques i entitats de custòdia que treballen junts per conservar els nostres paisatges i la nostra biodiversitat.

Des dels seus orígens la custòdia del territori en l'Estat espanyol ha tractat de compatibilitzar la conservació de la natura amb la rendibilitat econòmica de les finques, sota el convenciment que la millor manera de preservar el nostre patrimoni és a través de la cura de la gent que el gestionen. En aquesta línia, la custòdia agrària ha anat guanyant protagonisme en el context general de la custòdia del territori a Espanya. Entitats com el GOB Menorca, IAEDEN, Fundació Global Nature, SEO / BirdLife, o FIRE (entre d'altres) han aconseguit consolidar projectes de custòdia en què, a més de conservar la natura, es generen productes agraris de qualitat. No obstant això, superat el repte de la producció respectuosa, aquestes entitats s'han trobat amb la dificultat de comercialitzar aquests productes provinents de finques amb acords de custòdia. Fruit d'aquest escull han anat sorgint iniciatives enginyoses per ajudar a la viabilitat d'aquestes finques, com per exemple l'empresa Riet Vell creada per SEO / BirdLife en 2001 per promoure la producció i comercialització de cultius ecològics favorables per a les aus.

La proposta de criteris de certificació per al mercat de la custòdia agrària que aquest manual planteja dóna mostra del moment de maduresa que viu la custòdia del territori a Espanya. la voluntat de avaluar-se, repensar-se i reinventar (si cal) com a estratègia de conservació i com a col·lectiu revela, un cop més, el caràcter innovador, flexible i dinàmic que caracteritza al moviment de la custòdia del territori.

Podeu consultar el manual a través del següent enllaç:
http://custodiaterritoriomcm.org/wp-content/uploads/2015/03/El-Mercado-de-la-Custodia-Agraria_web.pdf

Text i Imatges > Manual "El mercado de la custodia agraria. Una propuesta para la certificación de los acuerdos de custodia del territorio"
 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies