Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

La Fundació Catalana de l'Esplai i el Bisbat de Solsona impulsen una iniciativa de custòdia del territori a una finca de Sant Climent de la Selva

Dilluns 20 Octubre 2014 - 09:18

L'acord inclou el disseny del Pla de Gestió ambiental de la finca i desenvolupar Projectes d’Educació Ambiental entre d'altres.
 
Text i imatges > Fundació Catalana de l'Esplai

L’1 de gener de 2009, la Fundació Catalana de l’Esplai va signar un contracte d’arrendament per 50 anys de la finca “Curato de Sant Climent de la Selva” amb el bisbat de Solsona –propietari de la finca– per tal de gestionar la Casa de colònies i Escola de Natura de la Rectoria de la Selva. Aquesta finca està situada a la comarca del Solsonès, al municipi de Navès, prop dels nuclis habitats de Navès i Olius, amb una extensió total de 22 ha.

La finca –coberta el seu 80% per pineda de pi roig– té un valor paisatgístic excepcional a l’estar situada als peus de la Serra de Busa dintre del Pla d’Espais d’Interès Natural anomenat Serres de Busa - Els Bastets - Lord. A l’Espai Natural de la Serra de Busa en general i a la finca de la Rectoria en particular es troba una representació molt important de la fauna i flora del Solsonès.
La Fundació Catalana de l’Esplai, que és entitat membre de la Xarxa de Custòdia del Territori, ha volgut ampliar a través d’un acord de custòdia amb el bisbat –signat el 21 de març de 2014 a Solsona– la voluntat per part d’ambdues parts d’actuar en favor de la millora ambiental de la finca.

En aquest acord es posa de manifest que les parts estan d'acord en la necessitat vigent de fer compatible l’ús del territori amb la conservació dels seus elements naturals, paisatgístics i patrimonials per que en puguin gaudir i respectar-ho totes les persones i també les generacions futures. Els objectius específics que es pretenen assolir són:

1) Col·laborar en el disseny del Pla de Gestió ambiental de la finca que reforci la responsabilitat de les dues entitats en la conservació dels valors naturals, de forma compatible amb els usos forestals i ramaders tradicionals a la finca.
2) Desenvolupar Projectes d’Educació Ambiental, que complementen el coneixement i el gaudi de la finca i els seus entorns per part de la ciutadania. En aquesta línia, s’està fent el seguiment de diferents bases d’ús ramader de la finca i pròximes a aquesta, amb grups de joves, prendre les mesures pertinents per compatibilitzar el seu ús ramader i a la vegada protegir aquests ecosistemes aquàtics tant vulnerables.

Un altre projecte que s’està duent a terme a la finca és el seguiment de les caixes niu que s’han construït i col·locat amb grups de joves i adults, tant per espècies passeriformes forestals com per rapinyaires nocturnes, per tal de facilitar la seva ubicació a la zona.   

A més, hem desenvolupat un Projecte Educatiu adreçat als grups de joves dels nostres esplais: “el retorn del Llop als Boscos de la Vall d’Ora”, o a través de la figura del llop, fem actuacions per millorar la conservació i difusió dels valors naturals de l’espai. També volem ampliar acords de custòdia amb els propietaris de les finques veïnes.


 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies