Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Es signa un nou conveni de col·laboració entre l’Obra Social “la Caixa” i la Xarxa de Custòdia del Territori, per promoure l’ecoturisme a Catalunya

Dimecres 23 Abril 2014 - 17:03

• L’objectiu del conveni és promoure el projecte d’emprenedoria social “Viu la terra, practica l’ecoturisme”, que ofereix propostes ecoturístiques a Catalunya.

• La col·laboració inclou suport econòmic (25.000€), formació i acompanyament gerencial, i facilitar el treball en xarxa.

• Aquest projecte reverteix en les entitats de conservació de Catalunya i en els espais conservats.

La signatura del conveni de col·laboració ha tingut lloc avui a les oficines de “la Caixa” del carrer Verdaguer de Vic. A l’acte de signatura hi ha assistit la directora d’Àrea de Caixabank a Osona, Immaculada Puig, i la presidenta de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), Montse Barniol.

Aquest conveni de col·laboració s’emmarca en la Convocatòria 2013 del Programa d’Emprenedoria Social de la Fundació “la Caixa”. El programa dóna suport integral a iniciatives d’emprenedors/es i empreses socials per a incrementar l’impacte social de les empreses socials de nova creació, augmentar les probabilitats d’èxit de les noves iniciatives emprenedores, accelerar la consolidació d’empreses socials de nova creació i afavorir la transformació de les entitats socials en empreses socials.

El projecte “Viu la terra, practica l’ecoturisme”

El projecte “Viu la terra, practica l’ecoturisme”, promogut per la XCT és un projecte d’emprenedoria social que vol donar resposta a la necessitat de conservar espais naturals a Catalunya com a benefici social de les persones, a la vegada que es potencia el desenvolupament rural sostenible.

Per assolir-ho es creen i es posen a la venta varis paquets ecoturístics per visitar espais naturals d’interès. El benefici econòmic de la venta d’aquests paquets

reverteix en el propi espai visitat i en els actors implicats (principalment entitats ambientals sense ànim de lucre).

El projecte respon a 2 necessitats actuals:

- Conservar els espais naturals del nostre país com a benefici social de les persones (Espanya és un dels estats membres de la Unió Europea amb major rellevància en quant a presència d’hàbitats i espècies en el seu territori, s’hi troben quasi la meitat d’espècies de fauna d’Europa).

- Promoure un turisme sostenible i respectuós amb l’entorn (l’ecoturisme) que ajudi al desenvolupament sostenible de les zones rurals (actualment el sector turístic és un dels principals motors de l’economia espanyola, representa un 10% del PIB nacional).


La custòdia del territori i la xct

La custòdia del territori s’entén com una filosofia per facilitar les iniciatives voluntàries de conservació de la natura, el paisatge i el patrimoni cultural en finques privades i municipals. Són iniciatives en què una entitat de custòdia assessora al propietari per fer una gestió de la seva finca orientada a la conservació dels seus valors i recursos.

La Xarxa de Custòdia del Territori (xct) és una organització sense ànim de lucre constituïda per entitats, institucions i persones que volen impulsar el desenvolupament i l’ús de la custòdia del territori al nostre país. La xct creu en la necessitat i en l’oportunitat de capacitar la societat civil perquè pugui tenir un paper actiu i directe en la conservació del territori.

La xct està registrada a Catalunya i es va constituir el març de 2003 a Vic, on té la seu. A més, la xct és una entitat declarada d’utilitat pública (ordre INT/3558/2006 del 26 d'octubre).

Obra Social "la Caixa": més compromesos que mai

El compromís de "la Caixa" amb les necessitats de la societat en què desenvolupa la seva activitat financera i amb el benestar de les persones, un dels seus trets més definitoris i diferencials des de 1904, assoleix una dimensió més gran en les actuals circumstàncies. Tot i les dificultats, l'entitat manté el pressupost de l'Obra Social per a 2014 en 500 milions d'euros, la mateixa xifra pressupostada en els 6 anys precedents.

En aquest sentit, el 67% del pressupost (334,9 milions d’euros) es destinarà al desenvolupament de programes socials i assistencials. La resposta a les problemàtiques socials més urgents i l’atenció a les persones més vulnerables continuen essent prioritats fonamentals. 

La creació d’oportunitats laborals a través d’Incorpora (que va promoure 14.639 llocs de treball l’any passat), la lluita contra la marginació i la pobresa a Espanya (amb 58.000 infants atesos el 2013), l’accés a un habitatge digne (amb 18.000 pisos socials distribuïts a tot l’Estat), i l’envelliment actiu i saludable mantenen la condició de línies d’actuació estratègiques de l’Obra Social “la Caixa”.

L’any 2013, més de 8,7 milions de persones van participar i van ser beneficiaries de les 42.546 activitats impulsades per l’Obra Social “la Caixa”, primera Obra Social d’Espanya.

Comentaris
  1. Ramon Bartomeus ( 30/04/2014 10:10:19 )
    Felicitats per la bona feina i per implicar nous agents a la custodia del territori. 
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies