Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Crònica de les 2es Jornades de Custòdia Marina: Marc Actual i Perspectives de Futur

Dimecres 27 Novembre 2013 - 15:04

Les jornades van despertar un gran interès, amb 80 assistents vinguts d'arreu de l'estat espanyol. 


El Grup de Treball de Custòdia Marina de la Xarxa de Custòdia del Territori ha organitzat, juntament amb la Fundación Biodiversidad i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, les 2es Jornades de Custòdia Marina: Marc Actual i Perspectives de Futur, celebrades el 25 de novembre al Saló de actes del Col·legi Major Sant Jordi de ·Barcelona.

L'objectiu de la trobada ha estat donar a conèixer el marc actual de la custòdia marina i les perspectives de futur que es poden assolir, en termes de participació i conservació dels recursos naturals, hàbitats i espècies.

Durant la jornada s'ha comptat amb la participació de diferents administracions com  el Ministeri d'Agricultura , Alimentació i Medi Ambient, la Demarcació de Costes a Barcelona i el Departament d’Agricultura,Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, que han explicat el seu paper en les accions de conservació i gestió del medi marí , així com les perspectives de suport i col·laboració a la custòdia marina i la situació del marc legal associat.

La jornades es van inaugurar amb intervencions del Sr Manel Gazo com a secretari del Consell de Membres de la XCT, Sra. Elena Sancho responsable de projectes de la Fundación Biodiversidad i Sra.Angela Seira Subdirectora del DAAM.Per la seva banda, la Fundación Biodiversidad ha presentat la Plataforma de Custòdia del Territori i ha explicat el suport que aquesta organització ha donat a aquest model de col·laboració per a la conservació, a través de la convocatòria d'ajudes i mitjançant la gestió de programes específics, com el Programa "Platges, Voluntariat i Custòdia del Territori" o la integració en projectes LIFE.

Altres entitats participants van ser la Fundació Lonxanet, que va explicar la seva experiència en els models de cogestió pesquera desenvolupats a Galícia i la importància de les estratègies participatives per a la conservació i gestió sostenible, la Fundació ENT, que va presentar les possibilitats de finançament de les iniciatives de custòdia marina dins del Fons Europeu Marítim Pesquer, i WWF España explicant el projecte LIFE+ PISCES, desenvolupat a la zona del Mar Cèltic, com a model de projecte emmarcat dins de la Directiva Marc de l'Estratègia Marina Europea a través de l’ enfocament ecosistèmic de l'activitat humana en el mar i de la participació pública activa .

SUBMON com a coordinador del Grup de Treball de Custòdia Marina va presentar la trajectòria, els objectius i línies estratègiques del Grup, i va obrir el debat sobre els conceptes que defineixen la custòdia marina amb la presentació del document base de Principis de Custòdia Marina de Barcelona, sobre el qual es treballarà amb les aportacions de tots els assistents, a partir d'aquestes jornades. Aquest debat ha servit per reflexionar sobre el treball dut a terme per les entitats en relació a la custòdia marina, sobre la recerca de l'adaptació de la metodologia i del concepte de custòdia al medi marí, sobre la necessitat de definir una estratègia de conservació que impulsi la implicació d'administracions competents, així com dels usuaris del medi marí en la conservació dels valors naturals, culturals i paisatgístics del medi marí i la costa.


Les jornades han permès, al seu torn, conèixer algunes de les iniciatives de custòdia marina dutes a terme per diferents entitats d'Estat espanyol, com a exemple del treball que s'està realitzant, de les particularitats de cada cas, les seves necessitats i perspectives de futur.

Aquests exemples d'iniciatives van ser:

- Els jardins submergits de la Selva ( Blanes i Tossa de Mar ) per associació mediambiental S'Agulla .
- Custodia litoral y submarina en los Acantilados de Maro-Cerro Gordo (Andalusia) per la Asociación Hombre y Territorio.
- Proyecto piloto de Micro Área Ecoturística Litoral (MAEL) per l'Ajuntament de Las Palmas de Gran Canària i Oceanográfica.
- Projecte Canyons del Maresme: Espai de custòdia marina per l'associació SUBMON .
- L'educació com a eina de custòdia  marina per XATRAC .
- El comitè de cogestió del sonso per Mauricio Pulido de Medarnet

L’acte de cloenda va ser a càrrec del Sr. Jordi Pietx director tècnic de la XCT María Toledano Jefa del Departamento de la Demarcación de Costas de Barcelona i Sra. Marta Subirà Directora General de Politiques Ambientals del DTES.

La jornada va cloure amb la presencia de 80 assistents i 33 entitats.

Text i imatges > SUBMON


Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies