Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Visita de camp de Diputats del Parlament de Catalunya a finques en custòdia del territori

Dimarts 26 Novembre 2013 - 16:33

El passat 25 de novembre diversos parlamentaris van visitar 2 finques on s'hi aplica un acord de custòdia.
Els parlamentaris de la Comissió de Territori i Sostenibilitat (TES) del Parlament de Catalunya van visitar experiències de custodia al Collsacabra (Osona). Vam comptar amb representants de CiU, PSC, ERC i ICV; els altres grups parlamentaris van excusar la seva assistència. Van acompanyar als diputats representants de la xct, entitats de custodia, propietaris, alcaldes i de la Directora General de Polítiques Ambientals Sra. Marta Subirà, com a representant del Govern.

L'objectiu de la visita era donar a conèixer in-situ experiències d’èxit de finques on s’apliquen un o varis acords de custòdia com a mecanismes per a la conservació i el bon ús dels valors i els recursos naturals, culturals i paisatgístics del territori. El Collsacabra és una zona amb diverses i innovadores actuacions de custodia.

La visita dóna continuïtat a les activitats de la Comissió de Desenvolupament de la Custòdia del Territori a Catalunya (CDCT), un espai de debat i priorització d’accions, on conflueixen la xct, el Govern de Catalunya. L’any 2012 la xct ja va comparèixer al Parlament de Catalunya  davant la comissió de TES.

Durant la sortida es van visitar 2 finques amb acord de custòdia amb l'Associació Paisatges Vius

La finca de Caselles, de 130 ha. de superfície, acull una de les poques explotacions ramaderes del Collsacabra amb producció agrària ecològica. Situada en una vall amb un important component paisatgístic, presenta també uns elevats valors de biodiversitat, sobretot a nivell fluvial, ja que hi ha dos torrents amb espècies protegides molt interessants.
L’acord de custòdia pretén fer compatible l’explotació ramadera de vaca de carn ecològica amb la conservació dels valors naturals de la finca i per aquesta raó s’han construït tancats per evitar l’accés de les vaques als torrents i les basses, s’han instal·lat abeuradors alternatius mòbils i s’han restaurat diverses basses agrícoles.- Estany del Coll. És una zona humida restaurada  l’any 2010 gràcies als acords de custòdia que es van assolir amb els propietaris i titulars de les explotacions  del Coll i el Torrent, ja que les finques conflueixen precisament al mig de l’estany. 
Les dues explotacions han diversificat l’activitat i, tot i que es dediquen principalment a la ramaderia extensiva de boví (de carn en el cas del Coll i de llet en el cas del Torrent) ambdues ho complementen amb la venta de productes i serveis com l’allotjament rural, la restauració o la venda directa de productes propis. Igual que a la finca de Caselles, s’estan realitzant actuacions de millora ambiental de l’activitat ramadera per conservar els valors naturals de les finques.


 
Adicionalment durant la visita, els representants de diferents entitats de custodia es van presentar breument altrestambé la seva activitat i les seves iniciatives amb acords de custòdia del Collsacabra:

- Cingles de l'Avenc de Tavertet. La Fundació Catalunya-La Pedrera és propietària d'aquest espai que destaca pel seu gran valor paisatgístic, dominat per un mosaic de boscos, pastures i cingleres espectaculars entre les quals és fàcil veure grans aus rapinyaires.

- Masnou de Sacosta. És una finca on hi ha un acord de custòdia amb Fundació AccióNatura. La finca té un elevat valor ambiental per la presència de fagedes, alzinars, i rouredes, amb alguns punts de bedoll i prats de dall i de pastura, un paisatge típic del Collsacabra.

- Projecte Selvans. És un programa de protecció i conservació de boscos vells i singulars a Catalunya. Més informació a www.selvans.cat

Posteriorment es va oferir un dinar amb productes del Torrent i del mercat de custòdia del territori. Al final de la visita es va entregar als parlamentaris un full amb Prioritats legislatives i institucionals per a la custòdia del territori. 

La visita va de permetre visibilitzar el paper de la custòdia del territori com a estratègia innovadora per a la conservació del territori i la seva biodiversitat, basada en la col·laboració de tots els agents de la societat. I alhora mostrar la importància del Pla de Treball de Legislatura 2011-2014 xct-DGPA per a la promoció de la custòdia del territori a Catalunya.

La Vicepresidenta de la Comissió de TES Sra. Ma. Victòria Forns, va agrair a la xct l’oportunitat de conèixer d’aprop les experiències de custodia, i va acollir la proposta de celebrar una nova visita el 2014, aquesta orientada a l’àmbit litoral i marí.Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies