Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Èxit d’assistència i d’interès a la 1a Trobada de Propietaris de Custòdia del Territori

Dimarts 19 Novembre 2013 - 10:12

• El passat dissabte 16 de novembre es va celebrar, a la finca La Font de Lluçà, la 1a Trobada de Propietaris de Custòdia del Territori.

• La trobada va reunir més de 70 assistents, dels quals 54 eren propietaris i gestors de finques d’arreu de Catalunya interessats en la custòdia del territori.

• Els assistents valoren molt positivament la trobada i consideren que va ser profitosa, tant pels projectes presentats com per les sinergies que van sorgir entre els participants.

La 1a Trobada de Propietaris de Custòdia del Territori va iniciar-se amb els parlaments institucionals, a càrrec del Sr. Josep Enric Llebot, Secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, de la Sra. Montse Barniol, Presidenta de la Xarxa de Custòdia del Territori (xct) i el Sr. Pere Garet, propietari de la Finca La Font, on es va celebrar la trobada.

A continuació, 3 propietaris amb acords de custòdia van presentar la seva experiència. El primer propietari que va intervenir té un acord de custòdia firmat amb l’Associació Paisatges Vius. Una de les actuacions que s’han fet a la seva finca és plantar alzines i roures inoculats amb tòfona negra per treure un rendiment econòmic a la vegada que es conserva la natura. El segon propietari que va intervenir té un acord de custòdia firmat amb l’IAEDEN. Té cultius amb agricultura ecològica i recentment, en una de les finques, ha posat vaca de l’Albera. El tercer propietari té varis acords de custòdia per la gestió forestal de les seves finques amb la Fundació Emys.

Els 3 propietaris van coincidir que estan molt satisfets dels acords firmats amb les respectives entitats. Gràcies als acords de custòdia han realitzat diverses actuacions que han posat en valor la biodiversitat de la seva finca.

Posteriorment l’Hernan Collado, responsable jurídic de la xct, va explicar en què consisteix un acord de custòdia, els seus continguts bàsics, quin compromís suposa per ambdues parts i els beneficis que aporta.

A continuació es va donar pas a les taules d’experiències. Concretament es van organitzar 4 taules temàtiques: sobre custòdia agrària, custòdia fluvial, custòdia forestal i ecoturisme i custòdia del territori. Els participants de la trobada es van repartir en les diferents taules, segons els seus interessos. En aquest espai els participants van presentar les seves inquietuds tot generant espais de debat i tertúlia.

Un cop finalitzades les taules d’experiències es va visitar la finca La Font de la mà del seu propietari, Pere Garet, i d’en Marc Ordeix, del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – Museu del Ter, amb qui el propietari hi té un acord de custòdia signat. Concretament es va visitar el torrent i pantà de Garet. Des de l'any 2007 hi ha signat un acord de custòdia entre el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis i el propietari i gestor de la finca, per tal de conservar i millorar l'estat ecològic i la biodiversitat del torrent i pantà de Garet, compaginant-hi activitats agràries, forestals i turístiques sostenibles. En el marc d'aquest projecte s'han realitzat diverses actuacions de restauració ecològica: remeandrització del torrent, revegetació de ribes i riberes, estudis i seguiments de poblament de peixos i crancs i projectes de sensibilització ciutadana.

La trobada va finalitzar amb un dinar per a tothom amb productes de la Finca La Font (vedella ecològica) i del mercat de custòdia del territori.

Els assistents han valorat molt positivament la trobada, ja que els ha permès entendre què és la custòdia del territori i informar-se de diferents projectes que es duen a terme en altres finques. També s’ha valorat molt positivament el fet de trobar-se amb altres propietaris/gestors de finques amb qui compartir experiències i impressions.


Selecció d’imatges de la trobada al Facebook del viulaterra.cat (Autoria de les imatges, Xarxa de Custòdia del Territori):
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152001770520891.1073741829.223751665890&type=1

Programa de la trobada:
http://www.xct.cat/mm/file/actualitat/Programa_Trobada_Propietaris_2013_DEF.pdf

Crònica detallada de la trobada:
http://www.xct.cat/news/ca_ES/2013/11/19/0001/exit-d-rsquo-assistencia-a-la-1a-trobada-de-propietaris-de-custodia-del-territori

Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies