Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Èxit d’assistència a la 1a Trobada de Propietaris de Custòdia del Territori

Dimarts 19 Novembre 2013 - 11:55

La trobada va reunir més de 70 assistents, dels quals 54 eren propietaris i gestors de finques d’arreu de Catalunya interessats en la custòdia del territori.

La 1a Trobada de Propietaris de Custòdia del Territori va iniciar-se amb els parlaments institucionals, a càrrec del Sr. Josep Enric Llebot, Secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, de la Sra. Montse Barniol, Presidenta de la Xarxa de Custòdia del Territori (xct) i el Sr. Pere Garet, propietari de la Finca La Font, on es va celebrar la trobada.

El Sr. Josep Enric Llebot va destacar el grau de maduresa de la custòdia del territori a Catalunya i com el Govern de Catalunya fa costat a aquesta estratègia.

Per la seva banda la Sra. Montse Barniol va destacar com la custòdia del territori és una clara mostra que l’activitat econòmica rural i la conservació de la natura són compatibles i contribueixen a un desenvolupament sostenible del territori.

Per últim el Sr. Pere Garet va explicar breument la gestió que està duent a la seva finca: combina l’ecoturisme, la conservació dels valors naturals de les rieres, torrents i zones humides de la finca i la gestió sostenible i ecològica de l’explotació agrícola i ramadera.


A continuació, 3 propietaris amb acords de custòdia van presentar la seva experiència, dinamitzats per en Xavi Sabaté d'Espai TReS, Territori i Responsabilitat Social. El primer propietari que va intervenir té un acord de custòdia firmat amb l’Associació Paisatges Vius. Una de les actuacions que s’han fet a la seva finca és plantar alzines i roures inoculats amb tòfona negra per treure un rendiment econòmic a la vegada que es conserva la natura. El segon propietari que va intervenir té un acord de custòdia firmat amb l’IAEDEN; Té cultius amb agricultura ecològica i recentment, en una de les finques, ha posat vaca de l’Albera. El tercer propietari té varis acords de custòdia per la gestió forestal de les seves finques amb la Fundació Emys.

Els 3 propietaris van coincidir en destacar la satisfacció que senten i com, gràcies als acords de custòdia que mantenen amb les respectives entitats, han modificat la forma de gestionar la seva finca, tot aplicant mesures de conservació de la biodiversitat.


Posteriorment l’Hernan Collado, responsable jurídic de la xct, va explicar en què consisteix un acord de custòdia, els seus continguts bàsics, quin compromís suposa per ambdues parts i els beneficis que aporta.

A continuació es va donar pas a les taules d’experiències. Concretament es van organitzar 4 taules temàtiques: sobre custòdia agrària, custòdia fluvial, custòdia forestal i ecoturisme i custòdia del territori. Els participants de la trobada es van repartir en les diferents taules, segons els seus interessos. En aquest espai els participants van presentar les seves inquietuds tot generant espais de debat i tertúlia.

(A la crònica en PDF de la Trobada podeu consultar un resum dels continguts de cada taula).

Un cop finalitzades les taules d’experiències es va visitar la finca La Font de la mà del seu propietari, Pere Garet, i d’en Marc Ordeix, del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – Museu del Ter (CERM), amb qui el propietari hi té un acord de custòdia signat. Concretament es va visitar el torrent i pantà de Garet. Des de l'any 2007 hi ha signat un acord de custòdia entre el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis i el propietari i gestor de la finca, per tal de conservar i millorar l'estat ecològic i la biodiversitat del torrent i pantà de Garet, compaginant-hi activitats agràries, forestals i turístiques sostenibles. En el marc d'aquest projecte s'han realitzat diverses actuacions de restauració ecològica: remeandrització del torrent, revegetació de ribes i riberes, estudis i seguiments de poblament de peixos i crancs i projectes de sensibilització ciutadana.La trobada va finalitzar amb un dinar per a tothom amb productes de la Finca La Font (vedella ecològica), del mercat de custòdia del territori (cremes de verdura Vitra, amb acord de custòdia amb l’IAEDEN) i pa agroecològic del forn de Llevant de Vic (amb acord de custòdia amb el CERM).

Els assistents han valorat molt positivament la trobada, ja que els ha permès entendre què és la custòdia del territori i informar-se de diferents projectes que es duen a terme en altres finques. També s’ha valorat molt positivament el fet de trobar-se amb altres propietaris/gestors de finques amb qui compartir experiències i impressions.


Nº total d’assistents a la trobada: 75 assistents, dels quals nº de propietaris/gestors de finques: 54 persones.

Podeu trobar una selecció d’imatges de la trobada al Facebook del viulaterra.cat:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152001770520891.1073741829.223751665890&type=1

Podeu consultar el programa de la jornada a:
http://www.xct.cat/mm/file/actualitat/Programa_Trobada_Propietaris_2013_DEF.pdf

Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies