Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Descobrint la Reserva Natural de Sebes i Flix

Dijous 4 Juliol 2013 - 13:16

El passat cap de setmana vam tenir el privilegi de gaudir de la proposta del Grup de Natura Freixe per descobrir els seus projectes de custòdia del territori!

El cap de setmana va iniciar de bon matí al centre d'informació Mas Director de la Reserva Natural de Sebes (Flix). L'Oriol, guia del Grup de Natura Freixe ens va acompanyar durant tot el matí tot informant-nos del valor natural de la Reserva i ajudant-nos a descobrir la flora i fauna que hi habita. Vam tenir la sort de gaudir del vol de les cigonyes i arpelles mentre els cavalls de la Camarga s'amagaven tímidament entre els aiguamolls.

Amb una superfície de 204 hectàrees, la zona de Sebes és un espai fluvial que conserva bona mostra de vegetació aigualosa i de ribera. Comprèn l’espai natural de Sebes, situat al marge esquerre del riu Ebre, aigües amunt de l’embassament de Flix, on s’ha format un dels canyissars més extensos de Catalunya i on es conserva un bosc de ribera gairebé intacte que creix esplendorosament a les illes fluvials. La Reserva destaca per la fauna que s'hi pot observar (s'hi han inventariat més de 200 tàxons diferents), per les oliveres centenàries del Mas de Pitoia (a partir de les quals s'elabora l'oli Mas de Pitoia) i el Centre d'interpretació del Camí de Sirga, on es pot veure com era la vida vora del riu.


Per la tarda la visita al Molí de Flix (Oliflix) va ser molt enriquidora gràcies a les explicacions de l'Antonio, el seu propietari. Aquest molí, situat al bell mig del poble de Flix, elabora l'oli del Mas de Pitoia (entre d'altres) usant mètodes tradicionals (trituració de les olives amb pedres de granit, la primera premsada en fred, i la separació de l’oli i l’aigua vegetal de forma natural mitjançant piles de decantació).

OLIFLIX és un petit molí d’oli d’oliva que ha estat recuperat, després de molt temps d’inactivitat. Amb el molí hem recuperat els sistemes d’elaboració tradicionals de l’oli d’oliva, essent el fruit d’aquest treball un Oli d’Oliva Verge Extra elaborat al més pur estil artesanal. A l’interior de la casa d’Oliflix, es troba el cor de nostra artesania, el Molí de Pedres de Granit, element fonamental per l’elaboració de l’Oli d’Oliva Verge Extra de qualitat superior. El Molí està compost per dos grans rodes de pedra de granit, amb un pes cada una de 2000 kgs. girant a una velocitat de 18 voltes per minut. Les olives un cop triturades per les pedres de granit, s’aboquen a la pila de recepció de la pasta d’oliva. Tot el procés es realitza en fred.


Al final del dia l'Hotel Rural Vilar Riu de Baix presentava tot el que necessitavem per recuperar forces: habitacions molt còmodes, terrasses amb vistes magnífiques, una piscina i un petit spa, ubicats en una antiga granja d'animals que l'han reconvertit en aquest magnífic hotel rural que s'integra amb l'entorn.


Ens quedava pendent visitar el meandre de Flix, un meandre del riu Ebre que rodeja el poble. La opció més refrescant per fer-ho és en kaiak. Els companys de Rogles Aventura ens hi van acompanyar.

Diuen que des de que l'Ebre neix a Santander fins el mar, hi ha un localitat que el propi riu va escollir per al sossec i contemplar-la pausadament. L'espectacular meandre de 5 quilòmetres “abraça” el poble i constitueix una ruta ideal per als que s'inicien a la piragua en un bell recorregut natural.Abans de marxar vam aprofitar per visitar el Refugi Antiaeri de Flix, construït pels habitants del poble.

Descobrireu les sensacions d’incertesa i pànic que es percebien a l’interior dels refugis, la majoria de les vegades, senzilles galeries subterrànies, escassament il·luminades i on retronava el soroll de l’esclat de les bombes.

Se'ns dubte ha estat un cap de setmana de descobriment i sensacions. Natura i història conviuen en aquest indret de la Ribera d'Ebre, oferint als visitants una tranquilitat embriagadora combinada amb pinzellades històriques.

Podeu veure un recull de les imatges del cap de setmana al Facebook del Viulaterra.


Per a més informació descarregueu-vos la fitxa completa de la proposta de cap de setmana! Hi trobareu què inclou la proposta, el preu i com adquirir-la!

Aquestes propostes formen part d'un projecte Ecoturístic en espais en custòdia promogut per la Xarxa de Custòdia del Territori i Tarannà Viatges. Per a més informació contacteu amb viulaterra@taranna.com

Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies