Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Fase decisiva en les polítiques europees d'agricultura i de pesca

Dijous 7 Febrer 2013 - 16:34

El Parlament Europeu ha iniciat els debats dels reglaments de les noves polítiques de la PAC i la PPC 2014-2020, claus per a la bona gestió i conservació dels recursos naturals i la biodiversitat a Europa.
L'inici d'any al Parlament Europeu ha portat els debats sobre les noves polítiques europees d'agricultura (PAC) i Pesca (PPC). És la primera vegada que el Parlament intervé en aquesta aprovació de reglaments europeus, que en períodes anteriors feia directament la Comissió Europea i el Consell de Ministres Europeus.

Política de Pesca, la cara de la gestió ambiental

Ahir mateix el plenari del Parlament Europeu va votar a favor de les propostes de la Comissió Europea per a la Politica de Pesca Comunitària, que plantegen un marc de gestió ssotenible i pesca perdurable, que suposen, en el seu conjunt, una molt bona notícia pels ecosistemes marins i els recursos pesquers. En aquest procés hi ha tingut una important participació la ciutadania en campanyes com "Cap peix per la borda" o l'original "Paint a Fish". La xct, i el nostre grup de treball de custòdia marina, també ha contribuït a aquest procés com a membre de la campanya Ocean 2012, que ha publicat aquesta nota de premsa explicativa dels resultats del debat al Parlament Europeu.

Política d'Agricultura, la creu de la gestió ambiental

Ben diferent van les coses al Comitè d'Agricultura del Parlament Europeu (ComAgri) que ha aprovat esmenes que redueixen les propostes ambientals que plantejava la Comissió Europea en àmbits tant importants com el greening, la condicionalitat o el desenvolupament rural. SEO/BirdLife, entitat que fa un seguiment exhaustiu del procés de la PAC en clau ambiental, en dona detalls en aquesta notícia. Des de la xct, en diàleg amb el Departament d'Agricultura i els sindicats agraris, ens centrem ara mateix en proposar mesures i dotacions econòmiques concretes amb Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) en matèria de custòdia agrària i forestal. Les propostes de la ComAgri, precisament, són de reduir les dotacions de desenvolupament rural (2n pilar) de la PAC, en benefici dels ajuts directes, cosa que limitaria les possibilitats de noves propostes.

El 12-14 març es cel·lebrarà el debat plenari al Parlament Europeu, on molt haurien de canviar les coses perquè la seva posició sobre la nova PAC sigui positiva per la gestió ambiental i la conservació del medi agrari. En paral·lel, no cal oblidar que la reforma està condicionada per l’aprovació dels diners assignats en el marc pressupostari per aquest capítol, que ha de discutir el Consell europeu. Finalment, el Consell  de Ministres Europeu (òrgan co-legislador) preveu discutir el seu posicionament durant tot el primer semestre del 2013.


Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies