Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Resultats del Pla de Treball de Legislatura 2011-2014 DGPA-xct per el 2012

Dimarts 8 Gener 2013 - 11:27

En el marc del Pla de Treball de Legislatura DGPA-xct, s'han desenvolupat durant el 2012 diversos projectes d'interès per a la promoció de la custòdia del territori a Catalunya
Els projectes que s'emmarquen en el Pla de Treball de Legislatura 2011-2014 DGPA-XCT tenen per objectiu promocionar la custòdia del territori com a estratègia innovadora de conservació.

A continuació, destaquem alguns dels projectes que s'han desenvolupat al llarg del 2012, gràcies al conveni signat amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, per un valor de 324.737,00 euros, dels quals el Departament n'ha finançat 200.000,00 euros.

- S'ha posat en marxa la segona fase de la Comissió de Desenvolupament de la Custòdia del Territori a Catalunya (CDCT). En destaca la compareixença de la xct davant la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya (21 de març de 2012) i la 1a reunió de la segona època de la Comissió de Desenvolupament de la Custòdia del Territori (4 de juny). També s'ha portat a terme un extens treball d'incidència de la nova Política Agrària Comú (PAC).

- S'ha treballat en l'elaboració d'un programa preliminar de desenvolupament de mesures fiscals i econòmiques de la custòdia del territori a Catalunya.

- S'ha cofinançat part de les accions previstes en el projecte LIFE+ “LANDLIFE: Impulsar la custòdia del territori com a eina de conservació en l’arc mediterrani occidental: un pla de comunicació i formació”. Destaca l'edició del manual “Caring together for nature manual on land stewardship as a tool to promote social involvement with the natural environment in Europe” i el conte infantilWhat’s going on at the pond?. En el marc d'aquest projecte també s'ha realitzat la 5a Setmana de la Custòdia del Territori als Països Catalans i 1a Setmana Europea de la Custòdia del Territori (www.landlifeweek.eu), amb un èxit rotund tant en participants (unes 15.000 persones) com en actes organitzats (més de 420 actes arreu d'Europa).

- S'ha dut a terme la VII Reunió de la xct, el congrés bianual de la xct, on durant 2 dies s'ha parlat de l’economia de la custòdia del territori. El congrés ha comptat amb la presència de més de 100 persones, més de 20 comunicacions, vàries ponencies, espais de trobada i una sortida tècnica per l'Espai Rural de Gallecs.

- S'ha celebrat la 6a Diada de Tècniques, que té per objectiu la formació i capacitació de les entitats de custòdia. En aquest sentit, s'ha continuat treballant pel reforçament de les entitats de custòdia amb el nou Sistema de Qualitat (SQxct). També s'ha realitzat un taller pràctic sobre les aliances entre entitats de custòdia dins la Xarxa de Custòdia del Territori.

- Per la seva banda, els Grups de Treball han realitzat vàries accions que ajuden a assolir els seus objectius: el Grup de Treball de Custòdia Agrària (GTCA) ha organitzat vàries visites i jornades tècniques; el Grup de Treball de Custòdia Marina (GTCM) ha desenvolupat el "Manual per incorporar productes procedents de pesca artesanal al mercat de custòdia"; el Grup de Treball de Custòdia Fluvial ha organitzat unes jornades sobre concessions de l'ús del Domini Públic Hidràulic per a la custòdia d'espais aquàtics; finalment el Grup de Treball de Custòdia en Lleure ha creat els continguts d'un curs sobre custòdia i educació en el lleure, destinat a formar principalment educadors/es del lleure i entitats de custòdia.

- També s'ha treballat en difondre i comunicar la custòdia del territori a través del portal viulaterra.cat, de tallers formatius sobre custòdia a professors d'Escoles Verdes o realitzant varis tallers del Joc de la Custòdia entre d'altres.   

- I per últim s'han potenciat les relacions estatals i internacionals en la custòdia del territori, tot participant a varis Seminaris i Assemblees de xarxes europees. 

Amb tot plegat, el conveni ha permès avançar en el desenvolupament i la institucionalització de la custòdia del territori al nostre país. I avançar en l'impuls de la custòdia del territori com una eina eficaç de participació directa i activa de la societat civil en la conservació del territori i la seva biodversitat. 

Malgrat la legislatura en que es va signar el Pla de Treball de Legislatura 2011-2014 ja ha finalitzat, i n'encetem una de nova, confiem en poder donar continuïtat al Pla, i seguir així, impulsant la custòdia del territori a Catalunya.

El Pla de Treball de Legislatura

El 21 de febrer de 2012, en el marc de l’Assemblea General Extraordinària de membres de la Xarxa de Custòdia del Territori (xct), celebrada a Barcelona, es va presentar i signar el Pla de Treball de Legislatura 2011-14 per a la Promoció de la Custòdia del Territori a Catalunya. La presentació va anar a càrrec de l'Honorable Sr. Lluís Recoder, Conseller de Territori i Sostenibilitat en aquells moments, i de la Sra. Montse Barniol, Presidenta de la xct.

El Pla, promogut pel Departament de Territori i Sostenibilitat i elaborat amb el suport de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), dóna continuïtat a la tasca conjunta de la Generalitat de Catalunya i la xct, per a la promoció i la consolidació de les polítiques a favor de la biodiversitat i del patrimoni natural, mitjançant la promoció de la custòdia del territori com a eina central de col·laboració.


Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies