Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Temps d'incertesa i voluntat de país

Dijous 13 Desembre 2012 - 12:18

Som a punt de passar full al calendari i donar inici a l’any 2013, bon moment per respirar aire fresc i reflexionar mirant a l’horitzó. Els temps no ajuden a fer aquesta acció ara mateix, però cal fer l’esforç.
El 2012 ha estat certament un any amb imatges molt diverses, un any singular, estrany, potser dels que més si comptem anys mirant la història més recent, i certament ha estat així pels quasi 10 anys d’existència la XCT. Mirant cap a la custòdia, hem iniciat el 3r pla director i el Pla de Legislatura per a la promoció de la custòdia del territori, el primer document institucional d’aquestes característiques que hem signat amb la Generalitat de Catalunya. Per primera vegada hem celebrat, amb una bona participació, tant el Congrés (fins ara Reunió) de la xct,  com la Setmana de Custòdia del Territori (també per primera vegada d’àmbit europeu). Les entitats de custòdia han passat un any actiu però també de resistència per la migradesa de recursos, i han pogut presentar les seves propostes al programa d’ajuts a tècnics de custòdia de la Generalitat.

Les recents eleccions a la Generalitat també han estat ben singulars per molts motius, i al cap de poques setmanes ens movem en un clima entre la voluntat de canvi per al nostre país, Catalunya, i una sensació d’incertesa absoluta que evoca sensació de buit econòmic, social i ambiental.

En aquestes condicions, com podem mirar a l’horitzó des de la custòdia del territori, i des de la xct? I, ho recordo, aquest es un escrit d’opinió personal, no en feu una altra lectura. El que jo crec és que ens toca seguir treballant i lluitant per la custòdia del territori, perquè formi part de les solucions de futur per al nostre País, de les maneres de fer imaginatives i de canvi social que aportin viabilitat a Catalunya i al seu entorn natural i medi rural. Per això aquest 2013 hem de seguir garantint la tasca de les entitats de custòdia del territori i el reconeixement als propietaris i pagesos en qui es fonamenta el model de la custòdia. La viabilitat de la XCT com a organització, però sobretot com a moviment de persones i organitzacions tant diverses que creuen en la custòdia també és imprescindible per seguir mirant l’horitzó amb optimisme. Per això és tant important mantenir ara la base social i de membres de les entitats i de la pròpia XCT. Per aconseguir tot això caldrà molt d’esforç i caldrà unir moltes peces, però especialment tenim clar que la XCT ha d’estar al costat de les entitats de custòdia i els propietaris amb qui mantenen acords, i per això seguir adobant de manera incansable el terreny perquè els recursos i mitjans estiguin a l’abast de la seva actuació en la custòdia. Ara mateix la resolució de la convocatòria d’ajuts a tècnics de custòdia per part de la Generalitat de Catalunya és el primer pas imminent, i després seguirem treballant per al PDR (Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya), els fons FEDER (Fons Europeus de Desenvolupament Regional) i els incentius a la custòdia del territori. Amb els peus a terra -com diu el 3r pla director de la xct-, i amb les mans a les eines –com proposo jo-, i estenent la mirada a un horitzó d’un futur millor per al país i per a la natura i les persones que en tenen cura. Convençuts d’això, benvingut 2013.
Més, sobre...: xct , custodia del territori , opinio
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies