Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Sortida Tècnica "Selvia, agricultura ecològica de proximitat per la conservació de la biodiversitat"

Dilluns 15 Octubre 2012 - 11:16

El passat 13 d'octubre el Grup de Treball de Custòdia Agrària va organitzar aquesta sortida tècnica.

La sortida tenia com a objectiu conèixer sobre el terreny l'experiència de Selvia de la mà dels tècnics de l'entitat i dels productors ecològics que participen del projecte, tot aprofundint en les figures jurídiques que s'han creat per establir la relació entre productors, consumidors i entitats de custòdia i identificant els aspectes prioritaris de conservació de les finques.

L'any 2011 la Fundació Emys lidera la creació de Selvia, un projecte pel foment de l’alimentació ecològica de proximitat, de qualitat i amb valor afegit. Amb l'idea de fomentar una economia lligada a les produccions agrícoles i ramaderes es posen en marxa dues figures:

- Es crea la Cooperativa Agroecològica de la Selva, una agrupació de productors ecològics de la Selva i els voltants que es comprometen, mitjançant un conveni de custòdia a conservar la biodiversitat dels espais cultivats.
- Alhora, amb la intenció de fomentar la traçabilitat i la màxima qualitat en l'alimentació ecològica, es crea  l'Associació de Consumidors Econselvia, enfocada al consum de productes de la Cooperativa i que alhora  desenvolupa una tasca de formació i assessorament al consumidor.

Selvia té una vocació clara per a la conservació de la biodiversitat agrícola, ja sigui la cultivada com l’auxiliar i els contractes de custòdia són elements essencials per a la pertinença al projecte. El compliment dels compromisos dels acords vol ser un factor important de conscienciació i formació dels diferents productors ecològics, que alhora reverteixi en la creació d'una economia lligada a al conservació del territori.

La sortida va servir per entendre que la iniciativa Selvia, tot i ser complexa a nivell organitzatiu, és innovadora per la seva visió de globalitat i d’integració dels diferents agents implicats en la custòdia agrària: productors i entitat de custòdia, però també els consumidors com a usuaris dels productes i beneficiaris dels serveis ambientals a nivell local. Tot i que el projecte es va iniciar fa pocs mesos, sembla que la seva viabilitat va per bon camí tenint en compte el número de productors i de consumidors assolits fins ara i la previsió de creixement.

Les eines d’Internet i els protocols elaborats pel projecte Selvia són fàcilment exportables a d’altres entitats de custòdia agrària. De la mateixa manera, la innovadora gestió adaptativa que aplica la Fundació Emys als seus projectes podria servir com a base per crear uns estàndards oberts per la conservació de la biodiversitat agrària a Catalunya, adaptant-la a altres finques. Destacar també que es tracta d’una de les poques entitats que incorpora la recerca en els seus projectes i la seva importància en la gestió adaptativa.

En definitiva, la custòdia és una eina que la fundació Emys utilitza de manera molt efectiva en els seus projectes, tan de custòdia agrària en el marc de Selvia com en la conservació de la tortuga d’estany i els espais humits de la comarca de la Selva.

Per a més informació descarregueu-vos l'informe complert de la Sortida Tècnica elaborat pel Grup de Treball de Custòdia Agrària.

Text i fotografies > Guillem Mas (Paisatges Vius)

Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies