Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

La venta d'una finca amb acord de custòdia deixa sense efecte l'acord

Dilluns 9 Juliol 2012 - 09:45

El Banc de Santander s'ha venut la finca Lo Ballesta, sobre la qual mantenia un acord de custòdia.

La venda de la finca de Lo Ballesta per part de l'entitat propietària deixa sense efecte l'acord de custòdia signat amb l'associació Amig@s de Sierra Escalona a principis d'aquest any.

Lo Ballesta és una finca de 224 hectàrees situada al cor de la Sierra Escalona (Oriola, Alacant). En el marc d'aquest acord s'hi havien dut vàries accions. S'havia fet el llaurat "suau" de tres canals, sobre una superfície de 35 hectàrees, en previsió de futures precipitacions com a mitjà per atreure herbívors-presa, dins d'un estudi per conèixer el seu efecte sobre la fauna. També es van col·locar 50 caixes niu.

A la finca s'hi ha trobat un exemplar d'orchis collina que té la categoria de vulnerable en la Comunitat Valenciana i una umbel·lífera raríssima en el context valencià que està protegida. La Universitat Miguel Hernández i diversos instituts de la província s'havien mostrat interessats a realitzar projectes de recerca i formació a Lo Ballesta, en el marc del conveni de Custòdia.

La signatura havia despertat enormes expectatives en altres grups conservacionistes de diversos punts d'Espanya. El mateix Ajuntament d'Oriola havia signat amb Amig@s de Sierra Escalona un conveni de col·laboració i s'estaven estudiant possibles formes de col·laboració a tres bandes, incloent al propietari Banco de Santander. L'Ajuntament es va mostrar interessat en iniciar l'expedient per a la declaració d'arbres monumentals tant de l'alzina com del vell llentiscle gran que hi ha a la finca, així com d'altres possibles elements.

Tanmateix, la tasca duta a terme i la potencialitat de l'acord queden estroncats per la venda de la finca a un tercer. Aquest esdeveniment posa de manifest la necessitat d'establir acords amb una base jurídica forta, establint drets i deures concrets i amb un règim d'incompliment previst a bestreta, i si pot ser amb transcendència real (dret real d'aprofitament parcial, usdefruit o altre).

L'associació Amig@s de Sierra Escalona, en paral·lel a la seva activitat de custòdia del territori, continua demanant al Govern Valencià la declaració de Sierra Escalona i Devesa de Campoamor com a Parc Natural de la Comunitat Valenciana.

Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies