Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

La xct segueix treballant per a la inclusió de la custòdia del territori a la nova PAC

Dimecres 6 Juny 2012 - 15:36

Després d’haver aconseguit que a Catalunya es reconegui la rellevància de la custòdia del territori en la nova PAC, la xct treballa activament per fer arribar el concepte a Brussel·les.
La xct segueix fent passos perquè es reconegui i s’integri la custòdia del territori als Reglaments europeus de la nova PAC.
Arrel d’haver aconseguit a través de la Comissió de Seguiment de la reforma de la PAC a Catalunya que la Generalitat reconegui en el seu document de posicionament oficial la rellevància de la custòdia del territori de cara a la nova PAC, la xct vol donar a conèixer a nivell europeu les oportunitats agràries i mediambientals que comportaria el desenvolupament de la custòdia a la Unió europea.
Per fer-ho, aquest passat mes de maig, la xct va reunir-se amb el Sr. Ramon Tremosa, Eurodiputat al Parlament Europeu, i va participar a la Conferencia - debat organitzada a la oficina del Parlament europeu a Barcelona a càrrec del Sr. Paolo De Castro, President de la Comissió d'Agricultura i de Desenvolupament Rural del Parlament Europeu.

Convençut de les avantatges de la custòdia del territori, l’Eurodiputat català Ramon Tremosa es va oferir a transmetre a nivell europeu les esmenes de la xct als Reglaments proposats per a la nova PAC.

El passat 25 de maig, la xct va tenir la oportunitat de reunir-se amb l’Eurodiputat Ramon Tremosa i la Directora General de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, la Sra. Marta Subirà. En aquesta trobada, el Director de la xct, el Sr. Jordi Pietx, va presentar el concepte i els mecanismes de la custòdia del territori, tot explicant la seva gran utilitat de cara a la reforma de la PAC. De fet, a més de fomentar una participació activa de la societat en el bon ús de les terres agrícoles europees, la custòdia del territori ajuda a compatibilitzar el rendiment econòmic i la conservació de la natura. En aquesta línia, té el potencial de flexibilitzar l’aplicació del greening i de reforçar l’eficiència de les mesures agroambientals, així com de contribuir a la legitimació social de la PAC. La custòdia del territori va despertar l'interès del Sr. Ramon Tremosa. Tal com podreu veure en aquest petit vídeo, l’Eurodiputat va expressar el seu suport a l’acció de la xct i es va oferir a transmetre els documents d’esmenes de la xct als Reglaments de la nova PAC als seus companyss del Parlament europeu.


El President de la Comissió Parlamentària d’Agricultura i de Desenvolupament Rural, el Sr. Paolo de Castro reconeix l’encaix perfecte de la custòdia del territori amb la filosofia i els mecanismes de la PAC

El passat 29 de maig, la xct va participar a la conferència - debat anomenada "Reforma de la PAC: anàlisi i discussió de les propostes al Parlament Europeu" organitzada a l’oficina del Parlament europeu a Barcelona i conduida per l’Eurodiputat Paolo de Castro. En nom del Parlament europeu, Paolo de Castro va destacar la necessitat d’introduir esmenes que fomentin una PAC menys burocràtica, menys costosa, més flexible i més eficient sobre tot en la gestió de crisis. Pel que fa al greening, va comentar la voluntat del Parlament de replantejar-ho per flexibilitzar-ne l’aplicació i la gestió. Per fer-ho, va proposar que es revisés la definició de les tres pràctiques beneficioses proposades pel greening. En aquesta línia, el Sr. Jordi Pietx, Director de la xct va introduir el concepte de custòdia del territori al debat, i va presentar breument les oportunitats concretes que comportaria la seva inclusió als Reglaments. Com a resposta, el Sr. Paolo de Castro va destacar que la PAC ja inclou una colla de conceptes que encaixen perfectament amb la filosofia de la custòdia del territori tal com els contractes mediambientals i les iniciatives de guàrdia del territori.
Per més informació sobre aquesta entrevista, podeu consultar la notícia publicada en anglès a la web del projecte LANDLIFE.

En aquesta mateixa línia, estem treballant des de la xct per iniciar una acció conjunta amb varis socis europeus i presentar de manera coordinada esmenes als Reglaments que afavoreixin l’ús de la custòdia del territori a la Unió i fomentin el desenvolupament sostenible del nostre territori.


Tornem a encoratjar-vos a consultar els nostres documents d’esmenes als Reglaments de la PAC i a fer-nos arribar tots els vostres comentaris o dubtes al respecte. (lchalard@custodiaterritori.org)

(D'esquerra a dreta: el Sr.Jordi Pietx, Director de la xct reunit amb la Sra. Marta Subirà, Directora General de Polítiques Ambientals i el Sr. Ramon Tremosa, 'Eurodiputat al Parlament Europeu. La Conferència debat amb el President de la Comissió d'Agricultura i Desenvolupament Rural, el Sr. Paolo de Castro - imatge treta de la web de la Universitat de Girona-).
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies