Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

Fundació Emys celebra 25 anys

Dimarts 5 Juny 2012 - 13:21

Aquest any 2012 es celebren els 25 anys de l'inici del projecte d'estudi i conservació del patrimoni natural de la plana de la Selva, iniciat en el 1987 per l'associació naturalista ADEPAR i continuat per la Fundació Emys des de l'any 2003.


Sota la figura emblemàtica de la tortuga d'estany (una espècie en perill d'extinció), les dues entitats han registrat l'estat ecològic de diversos ambients aquàtics de forma periòdica i constant des dels anys 80. Gràcies a la base de dades obtinguda, s'ha confeccionat un programa de gestió global per als espais humits que s'ha anat actualitzat al llarg d'aquestes dues dècades i mitja.

El programa de gestió va incloure, l'any 2006, la creació d'un espai humit artificial per provar-ne la utilitat de cares a afavorir les comunitats d'amfibis i rèptils, molt amenaçada en l'actualitat. El projecte d'estudi ha demostrat la utilitat d'aquests nous ambients i va tenir el seu punt culminant durant el passat mes de gener, quan els tècnics de la Fundació Emys hi van localitzar un exemplar de tortuga d'estany que hi havia nascut.

La comarca de la Selva té nombroses zones humides d'interès ecològic, com són l'estany de Sils, els prats de Caldes de Malavella o la xarxa de basses de Riudarenes. Durant les últimes dècades, però, hem perdut el 60% de les zones humides a causa de la intensificació del consum i de la contaminació de l'aigua. Les perspectives de futur per a aquests espais no són esperançadores: la regressió de les zones humides pot accelerar-se amb els efectes del canvi climàtic. I amb la seva desaparició, perdríem també tots els animals i plantes que hi viuen.

És per aquest motiu, i coincidint amb l'aniversari de l'inici dels seguiments, que la Fundació Emys ha preparat una campanya 2.0 al Facebook per donar a conèixer les experiències adquirides al llarg d'aquests 25 anys. Us animem a seguir-la!

Una de les primeres opcions de la Campanya del Facebook va ser votar quina tortuga en 3D us agrada més!Si us connecteu a la seva pàgina de Facebook veureu que han publicat vàries informacions d'interès sobre la tortuga d'estany.

La subpoblació més important de Emys orbicularis la podem trobar al municipi de Riudarenes. Es localitza en nuclis més o menys aïllats, interconnectats entre ells per mitjà de diversos cursos fluvials que formen part de la subconca de la Riera de Santa Coloma.

La distribució en illes de la tortuga d’estany és resultat d’anys d’impactes indirectes sobre la espècie, deguts principalment a la pèrdua d’hàbitat. Actualment, a la Selva es troben dispersats degut a la presència de diferents vies de comunicació (N.II, autopista, Renfe, Ave, carreteres provincials i secundàries) que actuen de barreres físiques entre els diferents nuclis i eviten l’intercanvi d’individus.


Text i imatges > Fundació Emys
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies