Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

S’obren noves vies de col·laboració per la custòdia del territori amb la visita - intercanvi dels membres de la xct a Terre de Liens Llenguadoc Rosselló

Dilluns 23 Abril 2012 - 10:12

40 persones van participar a la sortida tècnica extraordinària a Llenguadoc Rosselló (Sud de França) del passats 12 al 14 d’abril.La primera sortida tècnica d’enguany de la xct es va organitzar a continuació de la trobada de xct i Terre de Liens el 2008 amb motiu d’una reunió dels membres de la xarxa Ashoka d’emprenedors socials. La visita tenia per objectiu intercanviar experiències i bones pràctiques en matèria de gestió social i sostenible de les terres agrícoles.

Terre de Liens és una organització francesa que té com a missió facilitar la instal•lació d’aquells joves agricultors que tenen un projecte respectuós vers la terra i el seu entorn. Per fer-ho compra terres que posa a disposició d’aquest col•lectiu. (Per més informació sobre l’estructura de l’organització, consultar directament l’article publicat a la revista Agroterritori de l’Associació l’Era.)

A més, el divendres 13 d’abril es van incorporar a la trobada varis emprenedors de la Xarxa Ashoka així com la Directora del Conservatoire d’Espaces Naturels Languedoc Roussillon, entitat sòcia del projecte LANDLIFE.

Així doncs, durant el tres dies que va durar la visita, els participants van presentar les iniciatives de custòdia del territori i d’agricultura cívica que desenvolupen als seus països, tot donant a conèixer el marc administratiu, polític i fiscal de França i Catalunya


Un programa dens i variat

En concret, es van organitzar:
  • Sessions de presentació de les tres organitzacions i de les realitats locals (missió, actuacions i context administratiu, polític i fiscal local).
D’aquestes presentacions, destaquem la particularitat del context fiscal i institucional a França i les oportunitats que aquest obre per a la bona gestió de les terres agrícoles i la conservació dels seus recursos. En concret, posem de relleu l’existència a França de mecanismes d’incentius fiscals per als pagesos i agricultors que realitzen a la seves terres pràctiques beneficioses per al medi ambient; així com l’existència de societats sense ànim de lucre i amb missió d’interès general que regulen l’accés a les terres agrícoles, faciliten la instal•lació dels joves agricultors, i organitzen actuacions de desenvolupament rural i de protecció del medi ambient (les Safer).
  • Visites a finques i explotacions
El divendres 13 a la tarda es va visitar a Barjac la Grange des Prés, una granja comprada per Terre de Liens on s’està desenvolupant un projecte innovador de gran explotació amb agricultura biològica. Agrupa en una mateixa finca -però en parcel•les distintes- una desena de joves agricultors que volen donar suport al desenvolupament local d’una finca ecològica, autosuficient i econòmicament viable. Una de les particularitats d’aquest projecte és que encara que la finca sigui col•lectiva, els agricultors van decidir gestionar les seves parcel•les de manera totalment independent i autònoma. Davant la sorpresa dels visitants, els agricultors van explicar que amb el pas del temps es generaria confiança entre els participants (que fins ara no es coneixien), i per tant, coordinació entre les seves activitats agrícoles.

El dissabte 14 al matí, es va visitar a Cardet una granja a l’aire lliure de gallines ponedores anomenada Le Poulailler de Papé Louis (el Galliner de Papa Louis), que cerca l’autosuficiència, el benestar animal i la producció ecològica. Sobre aquest tema s’ha publicat un article al bloc de Pagès 2.0.
  • Tallers temàtics i d’intercanvi entre els participants
Es van realitzar dos tallers, un va tractar dels diferents mètodes d’accés a la terra, i l’altre de la definició del procés de seguiment mediambiental de les terres. Els representants de Terre de Liens van proposar organitzar a continuació tres tallers específics sobre el tema de seguiment, molt interessats en compartir l’experiència dels membres de la xct en matèria de seguiment ecològic de les terres amb acord de custòdia.


Una visita enriquidora i que marca el principi d’una col•laboració fronterera en matèria de bona gestió de les terres agrícoles

Des de la xct, valorem molt positivament la visita tècnica extraordinària a Terre de Liens Llenguadoc Rosselló. Va permetre aprendre molt de la realitat foncière francesa (és a dir la realitat lligada amb els usos, funcions i polítiques territorials de França), i va suscitar molt d’interès i d’entusiasme entre els participants per col•laborar activament en la bona gestió del territori. En fi, marca una fita important en el procés de desenvolupament de la custòdia del territori a la regió i obre vies engrescadores per a la concepció de models innovadors d’acords de conservació del territori.

Així doncs, per donar continuïtat a aquesta visita es va consensuar :
- Treballar en la incorporació de Terre de Liens Llenguadoc Rosselló a la Xarxa de Cooperació Euroregional Pirineus Mediterrània per a la custòdia del territori,
- Organitzar una visita de tornada a Catalunya dels membres de Terre de Liens Llenguadoc Rosselló,
- Iniciar un treball conjunt de difusió ciutadana dels projectes catalans i francesos de bona gestió de les terres agrícoles (via el portal ciutadà Viulaterra, i d’altres mitjans...),
- Intercanviar documentació, models i procediments d’actuacions mitjançant l’organització de tallers estratègics i temàtics,
- Iniciar projectes concrets de col•laboració entre la xct i TdL a favor de la custòdia del territori,
- Començar un procés d'intercanvi i al·liança entre l’associació regional de Terre de Liens Llenguadoc Rosselló i el Conservatoire des Espaces Naturels Llenguado Rosselló per a treballar plegats.

Des de la xct, agraïm al equip de Terre de Liens Llenguadoc Rosselló per la seva acollida i mirem de poder convidar-los molt aviat a les nostre terres catalanes per seguir avançant en la custòdia.


Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies