Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

El Foro de Custodia del Territorio es troba amb el Secretari d’Estat de Medi Ambient

Dijous 1 Març 2012 - 16:56

El Sr. Federico Ramos va valorar molt positivament les oportunitats que la custòdia del territori ofereix pel medi ambient i l’economia i va acordar col·laborar amb el Foro de Custodia del Territorio.

El 14  de febrer va tenir lloc a Madrid la primera junta del Foro de Custodia del Territorio després de la seva constitució oficial el 3 de novembre del 2011. A continuació de la junta, es va mantenir una reunió amb el Secretari d’Estat de Medi Ambient, el Sr. Federico Ramos al Ministeri d’Agricultura, Alimentació y Medi Ambient.

Aquesta reunió tenia per objecte donar a conèixer les activitats del Foro de Custodia del Territorio per tal de fomentar vies de col•laboració amb el Govern espanyol. Hi van participar el Sr. Jordi Pietx, director de la Xarxa de Custòdia del Territori i president del Foro de Custodia del Territorio; el Sr. Miquel Camps, d’Iniciativa per la Custòdia del Territori a les Balears (ICTIB), Vicepresident del Foro; el Sr. Raúl de Tapia, de la Red de Custodia del Territorio de Castilla y León, Secretari del Foro, el Sr. Eduardo de Miguel, de Fundación Global Nature, tesorer del Foro, y els vocals: Sr. Óscar Rivas, de l’Asociación Galega de Custodia do Territorio, Sr. Javier Fernández, d’Insulas – Red Andaluza de Custodia del Territorio, i la Sra. Lauriane Chalard, de la Xarxa de Custòdia del Territori (assessora).

Cal notar que el Secretari d’Estat va mostrar un gran interès per la custòdia del territori, amb motiu de la seva capacitat d’apropament a la “gente que trabaja sobre el terreno”. Va, doncs, valorar molt positivament el rol que vol jugar el Foro de Custodia del Territori a Espanya i va acordar ajudar-lo en el seu desenvolupament i donar-li suport.

En concret, es van fer propostes de col·laboració sobre:

- La Llei 42/2007 del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat.
El Secretari d’Estat de Medi Ambient va valorar molt positivament l’oferta de col•laboració del Foro pel participar en el desenvolupament i la posada en marxa dels aspectes legislatius i metodològics de la Llei del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat i el seu Pla Estratègic, aprovat el setembre de 2011.

- La Xarxa Natura 2000
La millora de la gestió de la Xarxa Natura 2000 va ser un dels temes més tractats durant la reunió. Segons el Secretari d’Estat, cal que la gestió d’aquests espais generi beneficis per a les especies i animals que hi viuen, però també per a la gent que hi treballa. “Hay que mirar a la gente, a la que está aquí. Hay que mirar el territorio.”, va dir, insistint en la necessitat de fer polítiques operatives i no pas de disseny. El Foro de Custodia va aprofitar l’ocasió per destacar les oportunitats que ofereix l’estratègia de la custòdia del territori en aquest sentit, i va proposar la creació d’un marca Natura 2000 per a premiar els productes generats per aquests espais.

- La Política Agrària Comunitària (PAC)
El Foro de Custodia del Territorio va defensar la integració del concepte de “custodia del territorio” a la nova PAC, com a eina que fomenta les sinèrgies entre els sectors agrari i ambiental. (Per més informació sobre aquest tema, llegir el document de posicionament de la Xarxa de Custòdia del territori, xct, sobre la reforma de la PAC). Davant de l’interès del Secretari d’Estat sobre aquesta oportunitat, es va proposar organitzar un seminari estratègic i institucional al Ministeri sobre la custòdia del territori davant de la reforma de la PAC.

- Els terrenys a càrrec del Ministeri de Defensa
Es van destacar també les oportunitats, que en termes de conservació del territori, ofereixen els terrenys d’ús militar del Ministeri de Defensa. El Foro de Custodia del Territorio va proposar incentivar acords de custòdia en aquests espais per tal de promoure-hi la gestió de la biodiversitat. El Secretari d’Estat va valorar positivament aquesta proposta de col•laboració directa amb l’administració pública.

Per tal de donar continuïtat a la reunió, el Secretari d’Estat va instar el Foro a treballar amb la Directora de la Fundación Biodiversidad, la Sra. Sonia Castañeda, i amb la Directora General de Calidad y Evaluación Ambiental y Medio Natural, la Sra. Guillermina Yanguas Montero. A més a més, va convidar els representants del Foro a comunicar via correu les seves propostes de col·laboració, assegurant-los que desprès d’aquesta reunió “habrá mas ocasiones.”


S’ha publicat una notícia d’aquesta entrevista al web del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Últimes Notícies