Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

El Conseller Recoder visita espais en custòdia

Dimarts 13 Setembre 2011 - 15:15

El passat dilluns dia 12 l'Honorable Conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va visitar 3 experiències de custòdia amb entitats i propietaris.


L'objectiu de la visita era donar a conèixer insitu experiències d'èxit en finques on s'apliquen acords de custòdia com a mecanismes per a la conservació i el bon ús dels valors i els recursos naturals, culturals i paisatgístics del territori. La visita va permetre visibilitzar el paper de la custòdia del territori a Catalunya com a estratègia innovadora per a la conservació del territori i la seva biodiversitat, basada en la col·laboració de tots els agents de la societat.  La visita, organitzada conjuntament per la Directora General de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat i la xct, va servir per visualitzar la importància d'un pla de treball de legislatura 2011-2014 per a la promoció de la custòdia del territori a Catalunya.

La visita es va iniciar a la Reserva Natural Privada del Torrent i Pantà de Garet (Lluçà) on el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis - Museu Industrial del Ter (CERM-MIT) hi té signat un acord de custòdia amb el propietari de la finca,. Durant la visita es van mostrar les diverses actuacions de restauració ecològica ja realitzades: remeandrització del torrent, revegetació de ribes i riberes del torrent i el pantà, estudis de qualitat de l’aigua del pantà, seguiments del poblament de  peixos i crancs o projectes de sensibilització ciutadana. També es va degustar un esmorzar amb productes del mercat de custòdia i xai ecològic de la pròpia finca. Tot això a la masia El Verdaquer, un allotjament de turisme rural que aplica una innovadora ecoaportació que dóna suport a la iniciativa.

Posteriorment la comitiva es va desplaçar cap a Manlleu, on Paisatges Vius hi té signat 2 acords de custòdia a les finques de Niubó i Diumeres. El conseller va poder veure en primera persona les millores aplicades de la mà de l'entitat i dels seus propietaris. Entre d'altres van visitar la zona on s'hi ha plantat un bosc en devesa, la recuperació de marges arbustius de qualitat o la construcció de murs de pedra seca i parets de tàpia, actuacions la finalitat de les quals és millorar l'hàbitat del mussol comú i ordenar la ramaderia extensiva.

La comitiva estava formada per l'Honorable Conseller Lluís Recoder, la Directora General de Polítiques Ambientals, Marta Sobirà, la Directora de Serveis Territorials a la Catalunya Central, la Sra. Mercè Tarradellas, i el Cap de Servei de Planificació d'Entorn Natural, el Sr. Salvador Grau,. A la visita també hi van assistir els alcaldes de les respectives poblacions, propietaris i responsables de les entitats, membres del consell de membres de la xct i l'equip xct.

Al llarg del recorregut tant representants del consell de membres de la xct com el propi xct van poder explicar la feina feta fins al moment en custòdia del territori i quines línies futures de treball cal prioritzar.

Cal destacar que aquesta jornada reforça la visita que tant l'Honorable Conseller com la Directora Gral. de Polítiques Ambientals van efectuar a Massachussets (EUA) el passat 27 d'agost on van visitar les entitats de custòdia més destacables de la regió (veure notícia).

A continuació podreu veure un vídeo amb declaracions de l'Honorable Conseller sobre la visita realitzada.

Veure Galeria d'imatges de la visita. 
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies