Inici > actualitat i mitjans > notícies

Titular notícies

2010 Any Internacional de la Biodiversitat

Dijous 7 Gener 2010 - 10:54


Logo Any Internacional Biodiversitat
Bon any nou i bona biodiversitat. Ja som a l'Any internacional de la Biodiversitat, declarat i promogut per les Nacions Unides. El concepte de biodiversitat fou utilitzat per primera vegada a finals dels anys 80 per Edward O.Wilson, eminent naturalista, entomòleg i gran divulgador dels éssers vius i els seus processos. La biodiversitat es un terme ben conegut per tots els lectors del Custòdia de 30 en 30, al qual podem associar paraules com admiració, respecte, estima, descoberta, aprenentatge, compromís, ètica, estètica, convicció, i moltes més. Amb tots aquests qualificatius, és evident que 2010 és un any important per als éssers vius i per a les persones que, de maneres ben diverses, contribuim a mantenir-los així. 2010, a més d'Any internacional, és la culminació de la campanya Compte Enrera 2010, a la qual la xct està adherida, i també cel·lebrarà la 10a Conferència de les parts del Conveni de Diversitat Biològica, l'octubre, a Nagoya (Japó), en la qual s'esperen importants decisions per als propers anys.

Siguem però realistes, la biodiversitat no és al capdavant de les agendes, ni les personals ni les de les institucions i organitzacions de tota mena que hi ha al nostre país. Ho constato, sense anar més lluny, en la dificultat que té Catalunya per dotar-se d'una nova llei de biodiversitat i patrimoni natural. Portem dues legislatures esperant-la i tot fa pensar que a finals d'enguany n'encetarem una tercera amb aquesta assignatura pendent. I no penso que una llei resoldrà els problemes de la natura; llegiu-me entre línies, si no som capaços de dotar-nos d'una llei, ja us podeu imaginar de quins recursos i mitjans disposem per a la gestió i la conservació de la biodiversitat.

No us demanaré que ho recordeu, però el març de 2006 aquest noticiari electrònic es feia ressò en una breu opinió meva de tres portades en diaris catalans dedicades a la natura en un mateix dia (8.2.06), en motiu del descobriment de noves espècies en un bosc tropical de Nova Guinea. L'opinió ho celebrava però alhora destacava la necessitat que això no fos una raresa, però ho segueix essent. Avui portem ja 7 dies de l'any 2010 i la premsa del país pràcticament no ha esmentat encara l'any internacional de la biodiversitat.

Amb tot, no ens deturem. Tots som una mica responsables de la situació que acabo de constatar, i tots podem fer coses per canviar-la. Des del món de la custòdia del territori tenim la gran oportunitat d'arribar als propietaris i als usuaris del medi natural del nostre país per fer-los propers a la biodiversitat, perquè no els sigui un concepte llunyà i extrany, perquè no sigui un terme que haguem d'amagar en les converses sobre custòdia, si no que en poguem explicar tota la seva grandesa, i també tota la seva importancia com a recurs i com a salvavides de la humanitat.

L'xct, junt amb tots els seus membres, prepara diverses accions per a aquest 2010 que contribuiran a donar a conèixer, estimar i respectar la biodiversitat. 2010, entre d'altres actuacions, serà l'any de la Quarta Setmana de la Custòdia del Territori i de la posada en marxa de Viulaterra.cat el nou portal web que vol acostar la gent a la custòdia del territori, una manera perquè la gent pugui contribuir massivament a tenir cura del patrimoni del nostre país. Un camí que serà llarg i difícil, el de la preservació de la vida a la Terra, perquè tots en som part i aquest és un compromís que cap de nosaltres pot defugir.
Més, sobre...: biodiversitat , any internacional
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies