Titols i resum a tot arreu
Del 22 al 24 de setembre a Món Natura Delta de l'Ebre.

Com cada any, al Delta de l’Ebre, un dels espais naturals més importants de la Mediterrània Occidental, el Delta Birding Festival ofereix un programa d’activitats ampli i atractiu amb conferències, cursos, tallers, concursos, etc… acompanyat d’una gran fira de productes i serveis per als ornitòlegs i per a la gent que gaudeix de la natura en general.

El 2017 serà la quarta edició de l’únic festival ornitològic que es celebra a Catalunya. A més, continua essent l’únic festival a l’estat espanyol que destina el benefici econòmic de les entrades a projectes relacionats amb l’estudi i la conservació dels ocells i la natura i el que més visitants estrangers rep. En aquesta edició destinarem aquesta aportació econòmica a l’estudi de les rutes migratòries de la tórtora comuna o europea.

La tórtora (Streptopelia turtur) ha patit una acusada regressió de les seves poblacions degut en bona part a l’excessiva pressió cinegètica que pateix al llarg de les seves rutes migratòries. De ser un dels ocells més abundants de les zones rurals de bona part d’Europa, s’està convertint en una espècie cada vegada més escassa i ja hi ha alguns estudis que indiquen que podria acabar extingint-se del tot, tal com va passar amb el colom migratori a Amèrica el Nord.

El festival ha assolit un gran prestigi entre els ornitòlegs per la categoria dels seus ponents, de reconegut de prestigi internacional, pel gran nombre d’activitats programades com ara sortides en vaixell, visites a alguna de les reserves integrals del Delta, tallers, etcètera  i per la gran quantitat d’expositors, destacant la gran participació de les principals marques d’òptica i fotografia i un gran nombre d’estands de productes i serveis.

El Delta Birding Festival es celebra a MónNatura Delta, un conjunt d’instal·lacions de la FCLP situades a l’hemidelta sud del Delta de l’Ebre, en un paisatge d’arrossars i llacunes molt característic i de gran riquesa en una de les zones humides més importants de l’Europa occidental.
Data: 22/09/2017
Localització: Delta de l'Ebre
Contacte: Delta Birding Festival
Més info...: Pàgina web de l'esdeveniment
La Custòdia del territori permet contribuir a la conservació i ús sostenible del medi natural tot implicant directament als propietaris (de terrenys forestals, agrícoles o urbans) i als usuaris que els gaudeixen o aprofiten. Es tracta d’un conjunt d’estratègies i instruments que permet aproximar-se al repte de la conservació i l’ús sostenible del territori sense deixar-lo tan sols en mans de les administracions públiques.

Cada cop hi ha més experiències de custòdia del territori en funcionament i la legislació també va reflectint els avenços en aquesta relativament nova manera de fer. Durant aquesta formació, de 6 hores lectives i amb un enfocament pràctic, volem oferir continguts directament aplicables al dia a dia dels professionals adreçats a iniciar i desenvolupar projectes de custòdia, una eina de gran interès per avançar en el repte ineludible de la gestió sostenible del nostre territori.

El curs repassarà:
- Els passos per a elaborar un projecte de custòdia del territori de qualitat.
- Casos concrets de custòdia en diferents hàbitats i marcs de gestió.
- Iniciatives de custòdia del territori vinculades a projectes d’economia social i solidària.
- El marc normatiu existent i les darreres novetats legislatives al voltant de la custòdia del territori, centrant-se en les seves conseqüències pràctiques.
- Les implicacions de nous instruments en desenvolupament, com el registre i els incentius fiscals.

El programa tindrà lloc els dies 2 i 4 d’octubre de 17 a 20 hores a la seu del COAMB. En aquest enllaç pots consultar el programa complet i, si estàs interessat, ja et pots inscriure!

El curs està organitzat pel Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) amb la col·laboració de la XCT.

Data: 02/10/2017
Localització: Seu del COAMB. Barcelona
Contacte: COAMB
Telèfon: 93 304 21 09
Cost: A partir de 50€ si ets membre del COAMB
Més info...: Pàgina web de l'esdeveniment
Amb motiu de la celebració dels 30 anys dels primers programes locals d’educació ambiental, la ciutat del Prat de Llobregat acull aquests diàlegs d’educació i comunicació ambiental centrats en els recursos i les tècniques que podem fer servir per establir bons processos d’educació i comunicació ambiental.

Inscripcions gratuïtes a www.scea.cat

Per a més informació consulteu el programa.
 
Data: 05/10/2017
Localització: El Prat de Llobregat
Cost: Gratuït. Cal inscripció prèvia
Més info...: Pàgina web de l'esdeveniment
Els prats de dall són hàbitats seminaturals de gran riquesa florística i amb una elevada fauna insectívora associada. Són uns prats que són objecte de maneig permanent per garantir-ne la seva conservació.

Aquesta jornada pretén ser un recull d’estudis i experiències de gestió que s’han desenvolupat a diferents indrets de Catalunya amb l'objectiu d'ampliar el coneixement de la seva importància ecològica i conservació.

PROGRAMA (consultar programa en PDF)
9.00 h Inscripcions i presentació de la jornada

9.30 h Iniciatives des del PN de la Zona Volcànica de la Garrotxa i al PN dels Aiguamolls de l’Empordà. Diagnosi de l’estat ecològic d’un prat de dall i experiències en el maneig al PN de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Ajuts agroambientals al PN dels Aiguamolls de l’Empordà
Sr. Andreu Salvat, Aprèn Serveis Ambientals.
Sr. Bernat Perramon, PN Zona Volcànica de la Garrotxa.

10.30 h Iniciatives des del sector dels propietaris
Associació de propietaris de finques rústiques de la Vall de Camprodon.

11.00 h Pausa

11.30 h Iniciatives d’entitats ambientals i l’expertesa de les universitats
Cultivant biodiversitat: recuperació de prats de dall a l’Albera
Sra. Marta Ball-llosera, IAEDEN.
Sr. Joan Font, Universitat de Vic.


Experiència pilot de restauració de prats de dall a Collsacabra
Sr. Guillem Mas, Paisatges Vius.
Sra. Carme Casas, Universitat de Vic.

13.00 h Breus iniciatives des de l’Administració local. El cas de Cassà de la Selva i Castelló d’Empúries.

13.30 h Debat i cloenda de la jornada


Hora i lloc de trobada: A les 9 del matí al Casal de la Gent Gran a la plaça Carles Cusí, 4 de Sant Climent Sescebes. 
Jornada gratuïta, però cal inscripció prèvia a iaeden@iaeden.cat o al telèfon 972 67 05 31 (de dilluns a divendres als matins)

Organitza: IAEDEN i Grup de Treball de Custòdia Agrària de la XCT en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica 2017 del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

 
Data: 07/10/2017
Hora: 09 : 00
Localització: Sant Climent Sescebes
Contacte: IAEDEN
Cost: Gratuït. Cal inscripció prèvia
January 24-26, 2018 in Santiago, Chile

The 2018 Global Congress will build upon the momentum, conversations, collaborations, and relationships that have emerged over the past several years. The Congress will explore a range of topics in the areas of conservation finance; law and policy; organization and governance; and land management, restoration, and stewardship.

Through a series of plenary discussions, wide ranging workshops, and facilitated dialogues, Congress participants will consider the challenges and opportunities ahead for private land conservation. In addition, the Congress will include a field trip that features several important Chilean conservation stories, allowing hosts to share their successes and participants to build relationships in an informal atmosphere. The Congress is free to participants. Registration will open this fall. 
 
The ILCN is currently soliciting Congress presentations and panels. See our Call for Proposals here. Proposals may be submitted here and will be accepted through July 21, 2017. 

For more information on attending, submitting a workshop proposal, or about the Congress in general, please see the website here or contact Emily Myron, Project Manager for the ILCN at emyron@lincolninst.edu or +1 617-503-2212
 
Data: 26/01/2018
Localització: Santiago de Chile
Contacte: ILCN
Més info...: Pàgina web de l'esdeveniment