Titols i resum a tot arreu
En el marc de la reunió del Grup de Treball de Custòdia Marina i Litoral de la XCT, el proper dilluns 8 de maig de 2017 es realitzarà una visita de camp a iniciatives de custòdia litoral de la mà del GEPEC-EdC

PROGRAMA

9:30h Trobada i visita al camp de dunes experimental de la Platja de la Paella, a Torredembarra.

Tot i no disposar de dades prèvies sobre restauració dunar en ambients mediterranis, el GEPEC-EdC, juntament amb la Fundación Biodiversidad i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Torredembarra, ha aconseguit restaurar la Platja de les Paelles del municipi. El projecte pretenia reconstruir les antigues dunes, un element mediambiental que protegeix i afavoreix la biodiversitat, a més de fomentar l’interès turístic. Després de finalitzar el pla de recreació, les entitats col·laboradores consideren que tot plegat ha estat un èxit.  

El GEPEC-EdC ha reconstruit un camp de dunes d’un total de 1800 m2 a partir de l'aprofitament d'un 1% de la sorra portuària del municipi per a crear la nova zona experimental, amb la condició de crear un segon camp a partir de futures restes marines. Tan sols en el primer mes de treball, es van trasplantar un total de 1399 plantes, de les que van arrelar gairebé un 75%. El camp evoluciona en molt bon estat

11h Visita Espai Natural dels Muntanyans

LA PLATJA DELS MUNTANYANS - GORG I MADALERS es tracta de la màxima extensió de l'EIN de Torredembarra, el que forma part d'un mateix ecosistema i de la prolongació natural de la platja. 
La platja, compartida per Roda de Berà (Els Madalers), Creixell (El Gorg, la Murtra) i Torredembarra (Els Muntanyans) té 7 km de longitud i recull les aigües d’una superfície d’uns 60 km2. El fons marí dels tres municipis conserva encara algunes praderies de posidònia, la planta més important d’aquest espai natural.

Allò que fa més excepcional aquesta platja és que conserva, a trams, parts dels ecosistemes de platja típics (dunes i maresmes) que han desaparegut de gairebé la resta del litoral pla català. Aquest espai natural és gairebé desconnectat de l’interior degut a l’ofegament urbanístic. La darrera oportunitat de tenir un corredor biològic eficient la tenim al torrent de Gibert, que ve de La Pobla de Montornés i que, gràcies a la Paltaforma Salvem Els Muntanyans, s’està intentant aturar la urbanització Muntanyans II ara aturada als tribunals, però a mig construir.

A l'ENP Platja dels Muntanyans s’estan realitzant una sèrie de seguiments de flora i fauna de l'hàbitat dunar, especialment del Corriol Camanegre (Charadrius alexandrinus), la sargantana cua-roja (Acanthodactylus erythrurus), el lliri de mar (Pancratium maritimum), la bufalaga marina (Thymelaea hirsuta) i campanyes i accions de voluntariat per a evitar la propagació de plantes invasores com els dits de bruixa (Carpobrotus edulis).

El GEPEC-EdC hi està implicat de manera contínua des de la creació de l’entitat, l’any 1984. Ofereixen visites guiades a l'espai cada primer diumenge de mes i ho podem seguir al facebook Gepec Els Muntanyans
Data: 08/05/2017
Hora: 09 : 30
Duració: 1 Hores 30 Minuts 
Localització: Platja de la Paella, Torredembarra
Contacte: Anna Subirana
Telèfon: 938866135
Cost: Gratuït. Cal inscripció prèvia

Activitats previstes