Titols i resum a tot arreu
El Govern català va aprovar el 1983 la Llei d’alta muntanya que, a banda de les zones de muntanya, s’adreçava a l’Aran i a les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallar Sobirà, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès, el Berguedà, el Ripollès i la Garrotxa. Aquella Llei partia de la base que les àrees de muntanya no havien assolit el mateix grau de desenvolupament econòmic de la resta de Catalunya i que calia un esforç addicional, per part de les administracions, per tal de dotar-les d’infraestructura i d’equipament.

A finals de 2011, trenta anys després, el Consell General de Muntanya va encarregar al Departament de Territori i Sostenibilitat engegar un procés de reflexió per a la revisió de la Llei.

L’any 2012, es van mantenir diverses sessions de treball amb membres del Consell General de Muntanya i dels consells comarcals per fer balanç de la política de muntanya, identificar els reptes de futur i debatre la utilitat dels diversos instruments existents.

Entre 2012 i 2013, es van prosseguir els treballs de definir una segona etapa en les polítiques de muntanya en el marc de la Comissió tècnica i les taules sectorials del Pacte global per al Pirineu. Aquest projecte va quedar estroncat per la retirada de la Candidatura de Barcelona-Pirineu als jocs olímpics d’hivern, a la qual anava en part vinculat, però va posar sobre la taula una àmplia bateria de reflexions i propostes que segueixen vigents.

Finalment, enguany, s’ha creat un grup de treball “tècnic”, conformat per personal del Departament de Territori i Sostenibilitat i tècnics i professionals que treballen al Pirineu en diverses polítiques estratègiques per al desenvolupament de les comarques de muntanya, els quals han elevat un document de conclusions. Aquest document, que ara es pretén compartir, cal entendre’l com el document de base per al debat obert que ara es proposa.

Sessions de debat
El procés de participació s'estructura en dues sessions de debat , totes dues amb el mateix contingut, distribuïdes territorialment:
- 21 de gener de 2015 a les 10h al Pavelló de Suècia, carrer de la Colònia Escolar, 2. Berga
Programa de la sessió de debat del 21 de gener a Berga
- 28 de gener de 2015 a les 10h a l'Oficina Comarcal de Turisme, camí de la Cabanera, s/n. Sort
Programa de la sessió de debat del 28 de gener a Sort

El debat tindrà com a punt de partida les reflexions i propostes que planteja el document de conclusions del Grup de treball tècnic, el qual s’entendrà com a document de base per al debat. A partir d’aquí, la reflexió s’ha d’enriquir amb totes les consideracions i propostes que es puguin generar en el marc de les sessions de debat.

Les sessions tindran una durada de 3 hores, es faran en horari de matí i utilitzaran mètodes de deliberació, primant la reflexió, l'intercanvi de punts de vista i la detecció d'elements de consens i dissens. Per participar-hi és necessari que us hi inscriviu a través del següent enllaç:
Per a més informació consulteu la web d'Entitats Ambientals.
 
Data: 21/01/2015
Localització: Sort i Berga
Contacte: Departament de Territori i Sostenibilitat
Cost: Cal inscripció prèvia
Més info...: Pàgina web de l'esdeveniment
Més, sobre...: llei muntanya , debat , pirineu

Activitats previstes