Titols i resum a tot arreu
D'interès per a propietaris, entitats de custòdia, ajuntaments, consultors i altres membres de la XCT

El proper dissabte 4 de maig el Grup de Treball de Custòdia Agrària de la xct organitza una sortida tècnica especialment pensada per a propietaris que ja tenen acords de custòdia i aquells qui s'estiguin apropant a la custòdia del territori.

Durant la sortida es visitaran tres finques productives amb acords de custòdia consolidats en les quals s’hi han realitzat actuacions i projectes de conservació de la natura, que són una línia complementària interessant als criteris  de la producció ecològica: restauracions fluvials, recuperacions de marges, protecció d’arbres, creació de refugis per la fauna, etc.

La custòdia agrària és una nova eina pel desenvolupament sostenible de les finques productives basada en l’establiment d’aliances entre productors i entitats de conservació. Es tracta d’una oportunitat per aquells productors que volen fer un pas més a les seves explotacions i desenvolupar-hi projectes de conservació de la natura, la biodiversitat i el paisatge.


OBJECTIUS
Els objectius de la sortida són:
1. Conèixer en major detall la custòdia del territori i les oportunitats que ofereix
2. Presentar iniciatives de custòdia compatibles i beneficioses per als propietaris i/o productors ecològics.
3. Mostrar actuacions de conservació aplicables a les finques productives
4. Animar als productors ecològics a establir acords de custòdia i/o a aplicar alguna de les mesures presentades.

PROGRAMA (consulteu el programa en PDF)
9:30h- Trobada a la Xarxa de Custòdia del Territori (Vic), situada a menys de 300 metres de les estacions de Renfe i autobusos. Es repartiran els assistents en el mínim número de vehicles particulars
10:00h- Visita a les finques de Niubó i Diumeres (Manlleu), amb acords de custòdia amb l’associació Paisatges Vius. La finca de Niubó té un ramat de 450 xais de raça Ripollesa en règim extensiu, on s’han realitzat actuacions per minimitzar els efectes del bestiar sobre els valors naturals de la finca. A la finca de Diumeres es coneixerà l’experiència de transformació d’un camp abandonat en una plantació de tòfones amb accions de millora ambiental.
12:30h- Desplaçament al Lluçà
13:30h- Dinar amb carn ecològica de la finca de la Font (Lluçà). El preu del dinar és de 10,00 €/persona i cal indicar-ho en el moment de fer la inscripció.
14:30h- Visita a la finca de la Font, amb acord de custòdia amb el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis-Museu del Ter. En aquesta finca s’hi sumen un bon grapat de projectes sostenibles que inclouen la producció ecològica certificada de carn de xai i vaca (amb escorxador propi), la conservació d’espècies en perill d’extinció (vaca de l’Albera), la producció de fusta i biomassa i el turisme rural, entre d’altres. A més, s’explicarà la restauració del torrent i el pantà de Garet, el projecte inicial pel qual es va establir l’acord de custòdia.
16:30h- Desplaçament a Vic
17:30h- Final de la sortida

PÚBLIC
La sortida forma part de la Setmana Bio i està pensada per a productors ecològics, professionals i tècnics del ram, en la qual es convida especialment a productors ecològics certificats CCPAE.

Per més informació i inscripcions: agraria@custodiaterritori.org.

Data: Dissabte, 4 de maig de 2013
Durada: de 9:30 a 17:30
Punt de trobada: A les 9:30 a la Xarxa de Custòdia del Territori (C/ Sagrada Família, 7 Universitat de Vic, 08500 Vic). VEURE MAPA
Aforament màxim: 25 persones (Cal inscripció a agraria@custodiaterritori.org)
Data: 04/05/2013
Hora: 09 : 30
Localització: Vic
Contacte: Xarxa de Custòdia del Territori
Telèfon: 938866135
Cost: Cal inscripció prèvia a agraria@custodiaterritori.org
Més info...: Pàgina web de l'esdeveniment

Activitats previstes